“Az ereszek alatt, a kerítések fölött, a fákon és galambdúcokon mindenütt paprika-füzérek. Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától és Londontól kezdve akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás. Gyönyörű. Elképzelhetetlenül szép a paprika díszű falusi udvar.”

Móricz Zsigmond

Múzeum

Röszkei Paprika Park – Üzem és Múzeum

Tudta-e Ön,

 • hogy az indiánok könnygázként és fenyítésre is használták
  a csípős paprikát?
 • hogy a paprika szó a szegedi térségben alakult ki
  és az egész világon ismerik?
 • a paprikaágazat szabályozása ellen paprikalázadás
  robbant ki 100 éve?
 • ha megtanul marhapörköltet készíteni, akkor legalább tíz másik ételt
  is el tud készíteni?

Fűszerpaprika feldolgozó üzemünkben felállított múzeumunkban bemutatunk mindent, amit a paprikáról tudni kell: a fűszerpaprika származását, fajtáit, hagyományos és modern termesztését, feldolgozását és eszközeit, a paprika felhasználását és értékeit, a kutatás-nemesítés útjait, az ágazat szabályozását régen és ma, a paprikaminőségeket és az azokat befolyásoló tényezőket, és sok más egyebet, élő környezetben, humorral fűszerezve.

A paprika múzeum idegenvezetéssel, előzetes időpont egyeztetéssel, akár hétvégén is látogatható. A paprika múzeumban található szövegek magyar, angol, német nyelvűek, idegenvezetést magyar és angol nyelven biztosítunk. A látogatás időtartama 1-másfél óra. A múzeumban friss őrlemény, paprikás fűszeralap és ételízesítő vásárolható.

A múzeum felállításának ötlete egy paprikás hagyaték megvásárlásával merült fel: a szentmihálytelki Szánthó család malma egyike volt a 19 szegedi paprikamalomnak 100 évvel ezelőtt. Csoda, hogy egyben megmaradtak a feljegyzéseik, malmi gyártási dokumentációjuk, levelezéseik, s a malmukban egy hatósági ellenőrzés kapcsán kirobbant paprikalázadás emlékei is. Annyira érdekesnek találtuk a Szántó-hagyatékot, hogy elkezdtünk gyűjteni mindent, ami a paprikával kapcsolatos. A régi fotókat a Móra Ferenc Múzeumtól és a fűszerpaprika kutatóktól kaptuk meg, a mai fotókat pedig saját magunk készítettük és készítjük évről-évre.

A múzeum létrehozásával és működtetésével az a célunk, hogy a gazdag magyar paprikás hagyomány ne vesszen el és a fiatalabb korosztályok is megismerkedjenek ennek a fűszernek az értékeivel.

A Röszkei Paprika Park Szegedtől 12 km-re, jól megközelíthető, tömegközlekedéssel is elérhető helyen, külterületen található. Megközelítés:

Szegedről érkezve: E5 úton, a Röszke táblánál (Forró fogadónál) jobbra, majd 150 m után, a felüljáró előtt újra jobbra, 100 m után jobb oldalon, zöld színű üzemi épületeknél.

M5 autópályáról érkezve: 173. számú Röszke, Mórahalom kijárónál le az M5-ről, Röszke felé át az autópálya fölött, majd körforgalomnál Szeged, Kistelek felé az E5 úton. 1,5 km múlva a Forró fogadónál balra, majd 150 m után, a felüljáró előtt jobbra, 100 m után jobb oldalon, zöld színű üzemi épületeknél.

Mórahalomról érkezve: Röszke felé vezető úton át az autópálya felüljárón, körforgalomnál Szeged, Kistelek felé az E5 úton. 1,5 km múlva a Forró fogadónál balra, majd 150 m után, a felüljáró előtt jobbra, 100 m után jobb oldalon, zöld színű üzemi épületeknél.

Jelentkezzen be múzeumunkba!

Múzeum nyitva tartása: ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL LÁTOGATHATÓ

Bejelentkezés és információ: Molnár Anita, 30/371-8044, vagy paprika@paprikamolnar.hu

For enquiry or guide in English call + 36 371 8044 or write to paprika@paprikamolnar.hu

BELÉPŐJEGY ÁRAK

Teljes ár: 900 Ft/fő

Nyugdíjas, pedagógus, diák: 450 Ft/fő

Családi jegy 5 főig: 2000 Ft

 

Egyéb kedvezmények:

 

Csoportkedvezmény: -20%

Magyar Turizmus Kártya: -20%

Csoportos látogatásoknál, speciális létszám esetén kérjen tőlünk árajánlatot!

Paprika Múzeum

sysop@paprikamolnar.hu