Paprika feldolgozás

Piros paprika

Piros szín, fűszerező zamat, színező képesség, étvágyat növelő illat, édes vagy csípős íz – ez mind a magyar fűszerpaprika. Hivatalos neve fűszerpaprika-őrlemény, de használható elnevezések még: paprika, őrölt paprika, piros paprika.

A piros paprika legértékesebb része a színezékanyagok. A festékanyagok arányát és mennyiségét az időjárás, a talaj, a fajta, az érési stádium együttesen befolyásolják: az érés előrehaladtával nő benne a piros és csökken a sárga festékek mennyisége. Az utóérlelés, szikkasztás során a piros festéktartalom továbbnő és stabilizálódik.

A piros festéktartalom mértékegysége az ASTA (rövidítés: American Spice Trade Association), melynek pontos mennyisége (g festéktartalom/kg őrlemény konvertálásával) határozza meg, hogy a piros paprika mely minőségi csoportba sorolható a csomagoláskor. A paprika őrlemény a tárolás során veszít piros színéből, színező képességéből: ezt úgy csökkenthetjük, hogy száraz, sötét és hűvös helyen (például a hűtőben!) tároljuk a piros paprikát.

sysop@paprikamolnar.hu