Paprika kisokos

Fűszerpaprika Kisokos

A fűszerpaprika-őrlemény a Capsicum annuum L. var. longum paprikafajták érett, szárított terméséből, darálással és őrléssel nyert termék, mely lehet csípősségmentes vagy csípős. A fűszerpaprika-őrlemények előállítását és minőségi jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv  és termékleírás rögzíti. Megkülönböztetünk eredetvédett és nem eredetvédett fűszerpaprika-őrleményeket.

A nem eredetvédett fűszerpaprika-őrleményeket az Élelmiszerkönyv négy minőségi osztályba sorolja, attól függően, hogy milyen magas a színtartalmuk (ASTA-értékben kifejezve), azaz mennyire pirosak:

I. osztály: Különleges (min. 120 ASTA)

II. osztály: Csemege (min. 100 ASTA)

III. osztály: Édesnemes (min. 80 ASTA)

IV. osztály: Rózsa (min. 60 ASTA)

A fenti minőségi osztályokba besorolt paprika lehet csípősségmentes (édes) vagy csípős. Az őrlemény alapértelmezésben csípősségmentes, nem kell rá külön utalni, tehát egy I. osztályú édes őrlemény elnevezése helyesen: Különleges fűszerpaprika-őrlemény, egy II. osztályú csípős őrlemény helyes elnevezése pedig: Csípős csemege fűszerpaprika-őrlemény. A paprika származását (termőhely) kötelező feltüntetni a csomagoláson.


NB! Az Élelmiszerkönyv fűszerpaprikára vonatkozó irányelve 2014. márciusban változott, de 2016. június 30-ig forgalomban vannak a régi csomagolóanyagok és a gyártók elsősorban a régi irányelv szerint csomagolnak még.


Külön jogszabály vonatkozik az eredetvédett fűszerpaprika-őrleményekre. Mit jelent az eredetvédelem?

2010. november 3-án az Európai Unió bejegyezte az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) közé a „szegedi paprika”/ „szegedi fűszerpaprika-őrlemény” elnevezéseket.

Mit jelent a Szegedi paprika (OEM) kifejezés? Az oltalom alapján csak olyan fűszerpaprika-őrleményre lehet a „szegedi paprika” vagy „szegedi fűszerpaprika-őrlemény” elnevezéseket használni, amelyek igazolt eredetű szegedi fajtákból származnak, és amelyet a szegedi tájkörzet 88 településén (Csongrád és Békés megyében) termeltek meg, dolgoztak fel és csomagoltak. A Szegedi paprikát köves malomban őrlik.

A Szegedi paprikát nem soroljuk különböző minőségi osztályokba, színtartalma minimum 120 ASTA, lehet édes, vagy csípős. Így, tilos és helytelen pl. a Szegedi csemege paprika elnevezés.  A Szegedi paprika OEM megnevezés mellett kötelező használni az uniós sárga-piros logót.

A Szegedi paprika jellemző ízét, aromáját és színét a szegedi tájkörzetben nemesített és termelt fajtáknak, a földrajzi környezet sajátosságainak és a 150 éves termelési és feldolgozási hagyományoknak, tapasztalatoknak köszönheti.

sysop@paprikamolnar.hu