Paprika termesztés

A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a burgonyafélék családjába (Solanaceae), a Capsicum nemzetségbe, a Capsicum annuum fajba, a Longum alfajba tartozik. Egyetlen kivétel ez alól a var. grossum gömb alakú cseresznyepaprika, melynek beltartalmi értékei megegyeznek a longum fűszerpaprika fajtákkal. Fűszerpaprikának azt tekintjük, mely jellegzetesen nagy piros színezéktartalmú, fűszerező hatású, jól szárítható és jó kihozatallal őrölhető.

A magyar fűszerpaprika lágy szárú, egyéves növény. Virága kétivarú, önbeporzó, általában fehér szirmú. A fűszerpaprika termése növénytani szempontból felfújt bogyótermés, a mag sárgás-fehér színű, csírázó képességét 3-5 évig megtartja. A fűszerpaprika melegigényes növény: az ország azon tájain terem biztonságosan, ahol a tenyészidőszak alatt a középhőmérséklet meghaladja a 17,5 °C-ot. Ez jellemzően a Dél-alföld, különösen Szeged környéke, nem véletlenül itt indult el a fűszerpaprika termesztése. Tápanyag- és vízigényes növény a fűszerpaprika, különösen a virágzás idején, júliusban.
Magyarországon a nemesítők az 1920-as évek óta több mint 30 fűszerpaprika fajtát hoztak létre. A fűszerpaprika fajta kiválasztásában fontos tényezők a termőhelyi körülmények, az alkalmazott termesztési mód (helyrevetett vagy ültetett), a fűszerpaprika fajta színezék-tartalma, termőképessége és betegség-ellenállósága.

A PaprikaMolnár Kft. elsősorban a szegedi tájkörzetben termel és vásárol fel nyers fűszerpaprikát, ahol a termelők által preferált fűszerpaprika fajták a csípmentes Szegedi 20-as, Szegedi 80-as, Délibáb, Kármin, Szentmihálytelki, Remény és a csípős Szegedi 178-as. A paprika fajtákról részletes tájékoztatót a Fűszerpaprika Nonprofit Kft. weboldalán lehet olvasni.

Termesztési információk

Fűszerpaprika fajtákról, termesztésről, növényvédelemről érdeklődhet Molnár Albertnél:

+36 20 9748 698

sysop@paprikamolnar.hu