Pörköltek, paprikások, gulyások

Zsiradékon párolj apróra vágott hagymát, forgasd meg rajta a húst, szórd meg piros paprikával, egyszer-kétszer keverd meg, amíg a paprika illatozni nem kezd, öntsd fel vízzel, sózd meg és lassan főzd meg. Ez a pörkölt. Ha a végén teszel hozzá kevés liszttel elkevert tejfölt, vagy csak tejfölt, egyet rottyants rajta, és kész a paprikásod. Nyáron adj hozzá étkezési paprikát és paradicsomot, finomabb lesz tőle az étel. Kínálj hozzá főtt krumplit, galuskát vagy tésztát. Ha ezeket unod, próbáld ki puliszkával.

Mennyi vizet adjunk hozzá? Amennyi ellepi, de kóstold és önthetsz hozzá még apránként.Mennyire legyen erős? A gyerekek és érzékeny gyomrúak miatt mellé kínáld, vagy ha belefőzöd, mindig kóstold. A csípős paprikák nem egyformán csípnek, akkor jó az étel, ha csak egy leheletnyit csíp.

Ha ezt megtanultad, legalább tízféle ételt el tudsz készíteni. Figyelj ide:

  • A pörköltet főzheted bármilyen húsból, de paprikást főleg csirkéből, nyúlból, borjúból, a pörköltet marhából és sertésből szoktuk készíteni. A csontos húsokból ízletesebb, szaftosabb a pörkölt, mint a színhúsból. A csirke, nyúl hamar megfő, az ínyenceknek ott van a kakashere vagy pacal, de ezt inkább kihagyom.
  • Magdi barátnőm darált sertéshúsból készít paprikást és tésztával elkeveri, mintha bolognai lenne.
  • Ha maradt előző napról marha vagy sertéspörkölted, karikázz bele leveszöldséget, öntsd fel vízzel és ízesítsd. Főzhetsz bele krumplit, csipetkét, vagy tarhonyát. Ez a gulyásleves.
  • Ha babbal készíted a gulyást, babgulyás lesz belőle. Csak ne felejtsd el a szárazbabot előző este beáztatni. Tejföllel kínáld.
  • Ha a pörköltbe félúton savanyú káposztát teszel, és a vége felé árpagyöngyöt vagy rizst főzöl bele, székelygulyást kapsz. Ez az én kedvencem: kicsontozott csülökből, árpagyönggyel.
  • Süss palacsintát. A maradék pörköltet csontozd ki, jó sok lével és tejföllel turmixold össze és ezzel töltsd meg a palacsintákat. Ez a Hortobágyi húsos palacsinta. Tűzálló tálba fektesd, tejfölös pörköltlével locsold meg és sütőben süsd át. Ne szárítsd ki, és fogod látni, úgy a legfinomabb, ha minél több szafttal meglocsolod. Az is szereti, aki nem eszik csak úgy pörköltet. Hidegen is jó.
  • Apósomék a marhahús levesnek megfőzött, félretett húst felkockázzák, jó sok, nagyra vágott hagymán, gyors pörköltet készítenek, amibe felkarikázott főtt tojást főznek. Tört krumplival, rizzsel eszik hétköznapon.
  • Készíthetsz pörköltet, paprikást gombából, krumpliból, zöldborsóból, babból, tojásból. A gombapaprikás alá kerülhet egy szelet sült hús, a paprikás krumpliba főzhetsz kolbászt, vagy készítheted lecsósabbra nyáron friss zöldségekkel. A paprikás krumplit próbáld ki új krumpliból, hosszában félbe vagy négybe vágva. Nagyon finom és gyorsan kész.
  • Éva kolleganőm a zöldborsó levest egy kevés paprikával és liszttel készíti. Galuska bele, a tetejére petrezselyemzöld.

A paprikás ételek egyszerűek, gyorsan készek, könnyen melegíthetőek és relatíve olcsók: alap élelmiszerekből készülnek, nem kell órákig előkészülni, százféle tányért és eszközt mosogatni. Próbáld ki a paprikánkat.

PaprikaMolnár



sysop@paprikamolnar.hu