A Guinness szó hallatán a legtöbben valószínűleg egy pohár erős ír sört képzelnek maguk elé. Vannak, akik a Guinness Rekordokra, a hitelesített és nemzetközileg elismert legek gyűjteményére gondolnak. Bizonyára a legcsekélyebb azoknak a száma, akik tudják, hogy a két fogalom szorosan összefügg: A Guinness Rekordok Könyvének ötlete Sir Hugh Beavernek, a Guinness Sörfőzde igazgatójának fejéből pattant ki 1951-ben, mikor vadászat közben egy barátjával arról beszélgettek, vajon melyik a leggyorsabban repülő madár. Az inspiráló vitát hamarosan könyvkiadás követte, 1955-ben megjelent az első rekordgyűjtemény.
Öntudatos szegediként jobb lesz, ha most a sör helyett a paprikára koncentrálunk. Mivel közeleg a Szegedi Paprikashow és Chili Weekend, idézzünk fel egy igazi dél-alföldi rekordot, melynek a 2005-ös Szegedi Paprika Napok adtak helyet.
Paprikafüzérek és Guinness Rekordok
2005. szeptember 1-je és 4-e között elkészült egy csaknem 700 méter hosszú paprikafüzér, mely messze túlszárnyalta az odáig csúcstartó amerikai rekordot. Ennek során mexikói szokás szerint, hármas csomózással rögzítették a terméseket egy hosszú madzagra. Hogy milyen hosszúra? Az extra méretű füzér 314 méteres volt, és csaknem huszonegyezer paprikát sorakoztatott fel.
Nagy fába vágta hát a fejszéjét a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete és Huszka Tibor, a Szegedi Paprika Napok szervezője, mikor a rekord megdöntéséről határoztak. A fent már említett három nap alatt azonban meg is duplázták az eredeti célkitűzést. A végeredmény – melyhez 998-an járultak hozzá, a civil szervezetek tagjai, az önkormányzat képviselői és a szegedi polgárok – 696,9 méter hosszúra sikerült. A 39.954 darab fűszerpaprikát tartalmazó fűzért a mérések során az aszfalton terítették szét, 25 méteres szakaszokban. Miután elkészült, a Kárász utcát díszítette. Az óriás füzér méltán kapott helyett a Guinness Rekordok között.
A legerősebb paprika
A fűszerpaprika kapcsán természetesen nem csupán hosszúsági világrekordokban gondolkodhatunk. Adott a lehetőség, hogy a termések csípősségét is megversenyeztessük. Az extrém kihívásokat kedvelő ínyenceket mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy vajon melyik lehet a legcsípősebb paprika. 2017-ben a Pepper X elnevezésű növény nyerte el a megtiszteltetést. A paprika ereje a csípősség mérésére szolgáló Scoville-skálán 3,18 millió egységet mutatott. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a jalapeño a 2500-8000 közötti tartományban mozog. A Pepper X tiszta formájában nem alkalmas emberi fogyasztásra, a „Last Dab” elnevezésű szósz összetevői között viszont előfordul.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.