A karácsonyt megelőző időszakban valószínűleg már sokan tervezik az ünnepi menüt. Mivel a legtöbb háztartásban szentestétől szinte újévig tart a felfoghatatlan bőség, adventre valami könnyedebbet ajánlunk. Már csak azért is, mert ez a négy hét hagyományosan a böjt ideje volt.
Az adventről dióhéjban
A keresztény kultúrában a karácsony előtti negyedik vasárnaptól az ünnepig tartó időszakot nevezik adventnek. Bár a periódus alatt mi magától értetődően négy hetet értünk, az 5. században az advent még hat héten át tartott.
Maga a latin szó, ’advent’, eljövetelt, megérkezést jelent. Az időszak tehát a Krisztus születését megelőző várakozásról, a karácsonyra való ráhangolódásról szól. Mindezt jól szimbolizálják az adventi koszorún egymás után meggyulladó gyertyák lángjai. Bár a nappalok egyre rövidülnek, így nő mégis a fény mennyisége, míg végül megszületik a Megváltó, a „világ világossága”.
A felkészülés időszakát elődeink böjttel tették teljessé. A böjt – ami minden egyházi ünnep kísérője volt – az anyagi örömökről a spiritualitás felé fordította a résztvevők figyelmét. Ráadásul így a karácsonyi asztal gazdagságát is igazi bőségként élhették meg.
A böjt egy receptje. Chilis bulgursaláta
A csípős paprika számos pozitív tulajdonságáról már többször megemlékeztünk. Ez alkalommal olyan összetevők társaságában jelenik meg, mint a bulgur, a csiperkegomba és a fokhagyma. Mindegyik rendkívül egészséges hozzávaló hírében áll, együtt pedig igazán harmonikus adventi egységet alkotnak.
A chilis bulgursaláta a bulgur helyett akár quinoával is készülhet. Miután az alap megfőtt, olívaolajon ropogósra párolt zöldségekkel – pontosabban sárgarépával, zöldbabbal, brokkolival és a korábban már említett gombával – dúsítjuk. Az alapvető fűszerezést a só és a fokhagyma biztosítják, az egzotikus zamatokat pedig a balzsamecet, a citrombors, a petrezselyem és a gyömbér. Itt jön el a chili nagy pillanata is. A recept egy kávéskanálnyit javasol, de a csípősebb ételek kedvelői természetesen egy kicsit bőkezűbben is bánhatnak vele.
Aki pedig a pikáns fűszert mindenképpen hazai termékkel helyettesítené, annak a PaprikaMolnár termékei közül a csípős pelyhet ajánljuk. Néhány csipet a bulgursalátára, és egyszerre tisztelgünk egy ősi előírás előtt, óvjuk egészségünket és készülünk a karácsonyra.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.