A téli ünnepek alkalmából készültünk már egy adventi és egy, kifejezetten az ünnepi asztalra való fogással. Összeállításunkat a chilis lencse recept bemutatása zárja – csakúgy, mint az előző alkalmakkor, most sem véletlenül esett erre a választásunk.
Szilveszter és Újév. Hogy is jön ide a lencse?
Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepén és az Újév előestéjén – akárcsak karácsonykor – a hiedelmek és szokások fő célja a bőség és az egészség előmozdítása volt.
A dolog fordítottjára, vagyis a negatív, ártó erők távol tartására, is sok példát ismerünk. A petárdákra és tűzijátékokra talán Szilveszter éjjelének modern kiegészítőiként gondolunk, pedig ezek mögött is komoly hagyományok állnak. A zajkeltés a gonosz elűzésére alkalmazható, ősi praktika, a petárdák kora előtt ostorcsattogtatással értek el hasonlóan intenzív hanghatást. Kalotaszegen pedig tüzes kerekeket gurítottak le a domboldalon, és közben kiáltva kívántak boldog új évet egymásnak.
A következő év gazdagságát természetesen a megfelelő ételek kiválasztásával is segítették. Az év utolsó napján baromfit ajánlott enni, hiszen az „hátrakaparja az óév minden gondját”. Január 1-jén ellenben tilos a baromfi, és a hal is, mert azzal „elúszna a szerencse”. Újévkor a disznóhús a megfelelő fogás, a malac „sikert, bőséget túrhat elő” a lencsekörítés pedig a sok a pénzérmét jelképezi.
Chilis lencse recept. Egy hagyományos fogás újragondolása
A klasszikus lencsefőzelék-virsli párosításra valószínűleg már sokan ráuntak. A mára választott chilis lencse recept izgalmas, új ízeket, és szinte mexikói hangulatot hoz az új év első napjára.
A hozzávalók listáján egy darab chili paprika szerepel, de természetesen a további variációknak csak a kreativitás szabhat határt. Az étel kiválóan sikerül a PaprikaMolnár Kft. csípős paprikamagolajának használatával, de további lehetőséget jelent a pehely kipróbálása is.
A chilis lencse recept első lépései igazán egyszerűek, a klasszikus magyar fogások előkészületeire emlékeztetnek: Olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és a további szükséges zöldségeket, például a kaliforniai paprikát és a paradicsomot. Sóval és borssal fűszerezzük, a különleges zamatok biztosításához pedig fahéj és római kömény is kerül bele. A lepirított húshoz és zöldségekhez adjuk a korábban kifőzött lencsét és némi kukoricát is.
Jó étvágyat – és természetesen boldog, sikerekben gazdag új évet – kívánunk!
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.