Néhány napja a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum vendége volt Szekeres Dia, a Slow Living magyarországi elnöke. Kíváncsi volt a legendás szegedi paprika történetére. Kormosné Évi kolléganőnk kalauzolta őt végig a múzeumunkban.
Mi a Slow Living?
A Slow Living egy nemzetközi mozgalom, ami a helyi adottságok, kultúrák, hagyományok védelmében jött létre. Célja lehet egy vidék gasztrokultúrájának, idegenforgalmának, emberi értékeinek megőrzése. A Slow Living a multi cégek ellentéte. Nem a mennyiséget, a minőséget helyezi előtérbe, hogy ne csak az óriásvállalatok, a kis termelők is érvényesülhessenek.
Missziójuk: Lassítsd az életet, válts természetesre! Védjegyük a piros csiga. Kíváncsiak a legendás szegedi paprika történetére is.
A Múzeumunk 13 éve nyitotta meg a kapuit. Fontos számunkra a hagyományok, helyi adottságot, gasztrokultúrák védelme, a helyi értékek megőrzése, ezért is örültünk az érdeklődésnek. Védjegyünk mi más is lehetne, mint a piros paprika.
Szekeres Dia a Röszkei Paprika Parkban
Nem szokványos látogatók érkeztek hozzánk. Jó helyen kopogtattak! Alvó múzeumunk felriadt: Álom vagy ébredés? A legenda életre kelt.
A múzeumban a pillanat örök. A falakból érezni a beivódott paprika illatát. A lány fűzi a paprikát, a fiú tapossa a külüt. A képek mesélnek. Elődeink már 200 éve döntöttek. Kitartó munkával honosították tájunkon a fűszerpaprikát. Sok-sok paprikát termelték, főztek vele, büszkék a saját paprikájukra, óriási, díszes dobozokban árulták a világban.
Megérkezünk a mába. Már kevés a fűszerpaprika, nincsenek óriási dobozok, csak kicsik, kevesebbet főzünk paprikával, pedig az íze, zamata a régi.
Megtiszteltetés számunkra a kiemelt figyelem. A magyar (egri) boroknak sikerült. Virágkorukat élik. Kellett a jó minőség-mennyiség, megfizethető ár, ügyes termelők.
Szekeres Diával, a Slow Living magyarországi elnökével, sokáig fejtegettük, kóstolgattuk a paprikákat. Mitől édes? Miért erős? Mitől keserű? Mi tudjuk! Az ízében hordozza történetét.
Keserűségében benne van a török vész, Napóleon haragja, a pusztító kolera, a nagy tiszai árvíz. Erősséggel, szenvedéllyel fűszerezzük ételeinket, ha csípős, mindig kihívás. A Monarchia idején magyarságunkat hangsúlyoztuk. Édessége: Nemzedékek óta ízesítjük, színesítjük, díszítjük ételeinket. Mindenkinek van véleménye, hogyan kell elkészíteni egy finom paprikást, pörköltet, gulyást.
Mégis sorban állunk hamburgerért, gyrosért . A paprika ma is bizalmi árucikk. Egy magára adó, igényes háziasszony megbízható helyről szerzi be paprikáját. Lehet házi, vehetjük piacon vagy szakértelemmel, hozzáértéssel készített malomból. Lassítsunk egy kicsit, váltsunk természetesre, élvezzük a finom, tradicionális ízeket!
Köszönjük a látogatást! Megtiszteltetés számunkra a kiemelt figyelem.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése júniusban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.