Korábban sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni ismert és kevésbé ismert fűszerek között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet.
Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető a fűszerek legalapvetőbb csoportjának, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg mindegyik nagyobb mennyiséget tárol sóból, borsból és paprikából egyaránt. Minden étterem asztalán ezek fogadnak bennünket, hogy a vendégek saját ízlésük szerint intézhessék a további fűszerezést.
A „só, bors, paprika” sorrend a fűszerek érkezési, meghonosodási rendjét is tükrözi. Leggyakrabban használt fűszerünk mindenképpen a só. Felfedezése az ősidőkig nyúlik vissza, már legkorábbi felmenőink is felismerték: A tűzön sütögetett hús jóval ízletesebb lesz, ha átdörzsölik sókristályokkal. Mivel a sóbányászat nehéz és hosszadalmas munka, ahol lehetőség volt rá, a sót inkább a tengerből nyerték, lepárlással. Észak-Európa bizonyos részein az apálykor partra mosott tőzeget használták sózásra. A só rendkívül értékes voltát mutatja, hogy sok kultúra fizetőeszközként tekintett rá.
A második legáltalánosabb fűszernek talán a fekete borsot nevezhetjük. Világviszonylatban mindenképpen, hazánkban azonban szoros versenyben áll a paprikával. A borscserje Indiában őshonos, termésének – és így a feldolgozás végén kapott fűszernek is – számos színváltozata létezik. Ismerünk például fekete, fehér, zöld és piros borsot is. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, elterjedése csak a középkorban kezdődött meg igazán, akkor is csak a főúri rendek engedhették meg maguknak a fekete bors luxusát.
Itt lép be a képbe a paprika. Az amerikai eredetű növény Kolumbusz felfedezése után lassan egész Európában ismertté vált, és a népi konyha a bors nagyszerű pótlékát találta meg benne. Hazánkba a növény török közvetítéssel került, erre utalnak korai magyar elnevezései (törökbors, pogánybors) is.
A legizgalmasabb ízek azonban a fenti három (és még sok más egyéb) fűszer kombinációjával jönnek létre. A variációs lehetőségek száma végtelen, ugyanakkor a cikket néhány hasznos alapötlettel szeretném zárni: Nagyszerű grill fűszerkeveréket kapunk például, ha a só, a bors és a paprika mellé mustármagot, majorannát, rozmaringot, zellermagot, koriandert és köményt adunk. Ha a már jól ismert fűszerek hármasát korianderrel, köménnyel, kurkumával, fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, tárkonnyal és majorannával egészítjük ki, akkor pedig a keverék sült csirkéhez lesz a legideálisabb. Kísérletezzünk bátran! 🙂
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.