Múlt héten belefogtunk a tavasszal szokásos vetőmag-ajánlatok közvetítésébe, a különböző paprikafajták bemutatásába. Ez alkalommal folytatjuk a megkezdett témát, azoknak a fűszerpaprikáknak a részletes jellemzésével, amelyekre legutóbb nem került sor.
Bolero F1, az édes paprikafajták képviselője
Az előző héten a legnagyobb hangsúlyt az orosházi Orosco Kft Zoé F1 nevű, magas hozamú és stabil termelhetőségű fajtája kapta.
Említettük továbbá a magas termőképességű és színanyagtartalmú Bolero F1-et is. A ZKI (a Zöldségtermesztési Kutató Intézet) katalógusában látható, hogy a Bolero, a Zoéhoz hasonlóan, az édes fajták közül való. Folytonos növekedésű, korai tenyészidejű paprika, mely intenzív szabadföldi-, illetve hidegfólia alatti termesztésre ajánlott. A hajtatásban kötött bogyók száma kimagasló, a termések csüngő állásúak, tömegük körülbelül 25 g. A Bolero legelőnyösebb tulajdonságai kétségkívül magas festéktartalma – mely akár 350-400 ASTA is lehet – továbbá jelentős hozama.
Egy 1.000 magot tartalmazó tasak bruttó 15.875 forintért szerezhető be.
A legnépszerűbb csípős hibrid: Jubileum F1
A Jubileum, a paprikafajták kimondottan csípős képviselője, folytonos növekedésű, középkorai érésű és csüngő termésállású. Ahogy már a múlt alkalommal is említettük, csípős őrleményekhez és krémekhez egyaránt tökéletes alapanyag. Kapszaicintartalma különösen magas (500-700 mg/kg), termései nagyjából 12 cm hosszúak, súlyuk átlagosan 21 g. A paprikafajta festéktartalma 250 és 350 ASTA között változik.
A Jubileum F1 ellenálló a baktériumos levélfoltossággal szemben. Kulcsot jelent a magasabb árbevétel és profit eléréséhez, intenzív termesztésre ajánlott.
1.000 magos kiszerelésben egy csomag Jubileum F1 ára bruttó 12.573 forint..
További kérdéseikkel a ZKI ügyfélszolgálatához fordulhatnak: zki@zki.hu; +36-76-417-446.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Frissen megjelent kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: A bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól, a paprikás néprajzi örökségről, Szeged paprikás városrészeiről, helytörténetéről. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.