Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a paprikatermesztés hőskorában kalandoztunk. A régi újságcikken keresztül láttuk, hogyan formálódott a kialakulóban lévő paprikapiac, milyen nehézségeket jelentett a termelés és a gyártás szabályrendszerének kidolgozása.
A történet most folytatódik! 1913. június 1. napján Ankét a szegedi paprikáról címmel jelent meg egy izgalmas cikk.
„…gondoskodni kellene e fontos magyar világcikk mennyiségének növeléséről.”
Az ankét bemutatása ezzel a felvezetéssel indul: „Vasárnap délelőtt a szegedi kereskedelmi és iparkamarában impozáns, tartalmas és rendkívül érdekes tanácskozás volt. A tanácskozás tárgya a magyar, elsősorban a szegedi paprika termelése és forgalombahozása.
Az előadói javaslatokból és felszólalásokból megállapítható, hogy a paprikaekszport örvendetes növekedésével nincs arányban a szegedi és kalocsavidéki paprika termelésének fokozódása. A földbér és a munkaerő drágulása, a paprikatermelésre igénybevehető idő rövidsége, sokszor az időjárás kedvezőtlen hatása, a szárítás körüli bajok, a paprikamagvak tökéletlensége, degenerálódása és más hasonló dolgok a paprikatermelés rentabilitását nagyban csökkentették.
Ezért a termelés a fogyasztás és a kivitel céljaira nem szolgáltat kellő menynyiségű anyagot. Pedig gondoskodni kellene e fontos magyar világcikk mennyiségének növeléséről.”
Fontos hangsúlyozni, hogy az itt felsorolt gondok nem csak a múltat jellemezték. Tökéletlen magvak, a kereslet és a kínálat egyensúlyának hiánya, az időjárástól való függés, a munkaerő drágulása…Ismerős problémák, melyek 109 évvel ezelőtt is megfeleltek a mai nehézségeinknek.
Vita a szegedi paprikáról. Felvetések és megoldási javaslatok
„A vita anyagát Vágó József budapesti kamarai titkár határozati javaslatából ítélhetjük meg, melyet az értekezlet magáévá is tett s amely itt következik:
1. a földmivelésügyi m. kir. miniszter úr ő nagyméltósága felkérendő az országos chemiai intézet odautasítására, hogy az más tudományos állomásokkal és laboratóriumokkal együttesen megállapítandó közös munkaterv szerint folytassa a paprika hamisításának és minőségének vegyészeti vagy górcsövi után biztonsággal leendő megállapithatására vonatkozó kísérleteket s e kísérletek eredményeiről folytatólagosan tájékoztassa az érdeklődőket.
2. A paprika közforgalom mindaddig végleges szabályozás tárgya ne lehessen, amíg az 1. pontban említett kísérletek közmegnyugtatást keltő tudományos eredményekre nem vezetnek.
3. Az országos paprikaszakértekezlet felkéri a földmivelésügyi m. kir. miniszter úr őnagyméltóságát egy újabb, a paprika közforgalmat ideiglenesen szabályozó körrendelet kiadására, amelyet életbeléptetése, illetve végleges megszövegezése előtt a szegedi és budapesti kereskedelmi és iparkamarákhoz kér véleményezés végett leküldeni.
4. Az új rendelet foglalja össze a meglevő rendelkezésekből mindazt, amit belőlük az újabb tudományos kutatások szem előtt tartásával még érvényben hagyható; nevezetesen ne állapítson meg az új rendelet olyan rendelkezéseket, amelyek betartásának ellenőrzése a vegyészeti és górcsövi tudomány jelen állásában kivihetetlen.
5. A vegyészeti intézetek szakvéleményezése arra volna szorítandó, hogy csak a paprika hamisítatlanságáról nyilatkozzanak újonnan előírandó egységes és megfelelő vizsgálati módszerek alapján.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Frissen megjelent kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: A bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól, a paprikás néprajzi örökségről, Szeged paprikás városrészeiről, helytörténetéről. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.