November elejére már rendszerint közzétehetjük a jó hírt: Kapható a friss őrlemény, új és minőségi paprikával, izgalmas csomagolással, ajándékötletekkel szolgálhatunk. Idén is elérkeztünk ehhez az örömteli pillanathoz, ám az idei szezont rendkívüli nehézségek jellemezték.
2022: Időjárási és gazdasági krízisek
Azt, hogy az éghajlatváltozás jelenségei próbára tesznek minket, már máskor is tapasztaltuk: 2019 óta küzdünk a hideg tavaszokkal és a kései palántázás nehézségeivel, ám az átlagos nyarak idáig mindig kedveztek a termésnek.
Idén május közepén, Fagyosszentek táján ültettünk, de az extrém szárazsággal és 40 fokos forrósággal érkező nyár komoly károkat okozott. Hiába locsoltunk, a sekélyebb kutak kiapadtak, a növények szenvedtek, a virágkötés késett, többen beszántották a növényállományt. Termőhelyenként nagy különbségekről számolhatunk be, mennyiségben és minőségben egyaránt, a legtöbben közepes mennyiséget tudtak szüretelni.
A termés, ahogy minden évben, hosszan fürdőzött az októberi napsugarakban, így a színe még pirosabbá vált. Az utóérlelést gondos feldolgozás követte, így – bár az időjárási anomáliákat idén a gazdasági krízisek is tetézték – ismét elkészült a karácsonyi halászlé vagy töltött káposzta alapanyaga.
A friss őrlemény értékelése
Hogyan látjuk a termést és a gazdasági évet mi, feldolgozók? Közepes mennyiség, közepes minőség (átlagos piros festéktartalom) és rengeteg extra erőfeszítés mind a termelő, mind a feldolgozó oldaláról.
Sajnos a januártól háromszoros, novembertől újabb háromszoros villanyáram árakat és az október 1-től – a szárítás kellős közepén! – 13 és félszeresére nőtt földgázárat a friss őrlemény értékébe is kénytelenek voltunk belekalkulálni.
Az új körülmények között webáruházunk termékdíjait egységesen alkalmazzuk, minden vásárlónkat az online rendelésre ösztönözzük. A webshop előnyei közé tartozik a bankkártyás fizetés, bruttó 30.000 forintos kosárérték felett pedig a szállítás ingyenes. Az aktuális termék- és árlista (mely a jelenlegi helyzetet tükrözi és visszavonásig érvényes) az alábbi linkre kattintva olvasható:
PaprikaMolnár HUF Termék és árlista Hírlevél melléklet 2022.11.14
Reméljük, mielőbb kipróbálják szegedi márkatermékeinket, a különleges füstölt paprikát vagy éppen az újdonságot, a spanyol biopaprikát.
Köszönjük eddigi érdeklődésüket és várjuk további rendeléseiket!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.