„..a szegedi paprikát ne engedjük sorsára hagyni, és ne hagyjuk elveszni vele elődeink 400 éves munkáját.” – áll a Szatymazi Bor- és Paprikamustra egyik korábbi meghívóján. Az esemény mottójához mi is szívvel-lélekkel csatlakozunk, így a november 17-18-án tartott rendezvényhez hét paprikamintával és Molnár Anita előadásával is hozzájárultunk. Jelen cikkünkben a Paprikamustráról írunk – Marótiné Tóth Klára segítségével, aki a MATE Szegedi Kutatóállomásának mérnökeként az esemény régi szervezőinek szemszögéből osztotta meg velünk tapasztalatait.
A Szatymazi Bor- és Paprikamustra
A Mustra alapötlete Dr. Somogyi Györgynek (fűszerpaprika-nemesítő, kutatóállomás-vezető, a Szatymazi Gazdakör egykori elnöke) tulajdonítható. Óriási szerepe volt abban, hogy a szegedi paprikakonferenciák kávészüneteiben alakult kóstoltatásból kinőhetett a ma ismert Vastagh József paprikaőrlemény-verseny.
2012-ben „társult” először bor és paprika, azon az elven, hogy ahol komoly szőlészeti tevékenység folyik, a paprikának is mindig megfelelnek a termesztési körülmények.
Azóta Szatymaz minden évben felkarolta a kezdeményezést, melyekre olyan vendégeket invitált, mint Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Gyermekalapítvány vezetője vagy 2017-ben Dr. Fazekas Sándor, az akkori földművelésügyi miniszter.
A Paprikamustra 2018 óta viseli Vastagh József, egykori röszkei tanító, a paprikás örökség elkötelezett kutatója, nevét. A névadó gyermeke, Vastag Péter, a bírálóbizottság elnökeként aktívan közreműködik az őrleményminősítésben.
Az idei eseményre már 46 termelőtől összesen 65 minta érkezett.
Molnár Anita előadása és a PaprikaMolnár Kft. őrleményeinek díjazása
A szakmai fórumot idén Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta a gazdakörök közötti együttműködést és az átjárható határok nyújtotta előnyöket, a trianoni határokon túlról érkezett termelők munkájának jelentőségét.
A hazai, sőt tájjellegű termékek értékét Molnár Anita is kiemelte. 2021-es kötete, A szögedi paprika kapcsán elmondta, hogy a magyar fűszerpaprika annak ellenére is keresett termék, hogy mai termőterületei az egyköri földeknek mindössze 5%-át teszik ki. A szegedi paprika legendája sokakat megérint, külföldiek és magyarok egyaránt keresik. Mindannyiunk felelőssége, hogy meg is találhassák.
A PaprikaMolnár Kft. 7 db mintát küldött a Szatymazi Bor- és Paprikamustra bírálóbizottságának. Az eredményekre okkal lehetünk büszkék: Az egyik minta bronz-, három ezüst- és további három aranyminősítést kapott. Az utóbbi, leginkább méltatott csoportba szegedi édes, csipedett őrlemények tartoztak, ásotthalmi, zákányszéki és mórahalmi termőhelyekről.
A Mustráról részletesen beszámolnak a Kurca TV videói, melyek ide kattintva érhetők el. A szögedi paprika bemutatója a 3. részben látható.
A rendezvény Kémeri Attila jóvoltából szatymaz honlapján böngészhető, itt az egész verseny eredménytáblázata is megtalálható.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.