A hétvégén már a húsvétot köszönthetjük, ezért egy receptajánlattal készültünk. A tavaszi tojásos finomságokra mindenképpen igaz: Ahány ház, annyi szokás. Mi most egy pikáns tojáskrém ötletét hoztuk, de a további kísérletezésnek csak a kreativitás szabhat határt!
Húsvéti ételek és háttértörténetek
A hagyományos húsvéti fogásaink – a sonka, a tojás, a bárány – gazdasági szükségszerűségek és vallási szimbólumok szorosan összefonódó egyvelegét őrzik. Az ünnep magyar neve is arra utal, hogy a hús magunkhoz vétele újra lehetséges, hiszen véget ért a hamvazószerdától nagyszombatig tartó hosszú böjt.
A vallási előírások a gazdasági év menetével is szinkronban voltak: A téli disznóvágás után bepácolt sonka rendszerint ekkorra készült el. Az egyre hosszabb nappalok és az egyre szebben zöldülő természet a tojáshozam megnövekedéséhez vezettek és az évi juhszaporulat is ekkorra érett meg a vágásra.
A húsvéti bárány természetesen komplex jelentéssel bír, Krisztus áldozatának sokrétű szimbóluma. A magyar nyelvterületen szokás volt a levágását nagypéntekre időzíteni.
A tojás a húsvét előzményének számító tavaszünnepekkel is szoros összefüggést mutat. Magától értetődően kötődik az új élet megszületéséhez, a feltámadáshoz.
Pikáns tojáskrém
A tojásnak ott a helye mindannyiunk húsvéti asztalán, csak más-más formában. Sokan kedvelik a töltött tojást, a majonézes tojássalátát, máshol a sonka levében főzik meg vagy kenőkét készítenek belőle.
A pikáns tojáskrém receptje egyszerű és sokféleképpen variálható. Alapja egy klasszikus konstrukció, amit némi fűszerezéssel gyorsan pikánssá varázsolhatunk.
Kezdetnek főzzünk keményre 10 db tojást, majd vágjuk félbe őket és a tojások sárgáját tegyük egy aprítógépbe vagy keverőtálba. Adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát, 10 dkg vajat, 1 ek mustárt és 3 ek majonézt. Zúzzuk össze, majd 3 ek tejföllel tegyük krémesebbé. Végül fűszerezzük sóval, borssal és friss petrezselyemzöldjével. Választhatunk, hogy a krémet visszatöltjük a fél tojásokba vagy hozzákeverjük a szintén apróra tört fehérjét.
Akárhogy is döntsünk, a pikáns tojáskrém koronája a paprikaőrlemény lesz. A sárga tojáskrémet hintsük meg élénkpiros fűszerpaprikával – A PaprikaMolnár webshopjában a spanyol Las Hermanas őrlemények édes, csípős, füstölt és bio verziói most jelentős kedvezménnyel kaphatók!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
A kiemelt kép forrása: streetkitchen.hu
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.