2024 is gyorsan lepergett, itt az év vége, és mi ismét egy fényképes összeállítással készültünk. Az év utolsó posztjában az elmúlt esztendő jelentősebb pillanatait örökítjük meg.
2024 a földeken, az üzemben és a kertben
Mivel számunkra a paprika mindennek az alfája és omegája, a termesztés és feldolgozás idei tapasztalataival kezdjük.
Az ültetésnek idén egy igen szeszélyes május adott kereteket. Tápkockás módszerrel nevelt és tépett palánták is kerültek a földbe. Az ültetés során és a nyár folyamán is sokat kellett locsolnunk, általános probléma, hogy nagy a szárazság.
Mindez a betakarított termés minőségén is nyomot hagyott. A vízhiány és a kánikula miatt a paprikahüvelyek apróbbak, könnyebbek lettek a megszokottnál. A termést így jellemezhetjük a legjobban: „Közepes mennyiség, közepes minőség.”
A közeledő év vége a friss őrleményt is elhozta. Az ősz során is gyakran váltakoztak a hűvös és a napsütéses periódusok, a kész fűszert pedig ismét a „közepes” jelzővel írhatjuk le legjobban. Idén nemcsak szegedi paprika került a darálónkba, hanem vásároltunk a Dunamellékről is.
A termőföld mellett a múzeumi kiskertről is szeretnénk beszámolni. Már januárban említettük, hogy a Beretzk Péter Klub és a Röszkei Paprika Múzeum együtt munkálkodnak a biodiverzitás megőrzésén. Ezt a feladatot szem előtt tartva közöltük rendszeresen a Kerti körkép című sorozatot a múzeumkert változásairól, környezetbarát megoldásairól.
Az év vége kulturális eredményei
A termesztés mellett a hagyományőrzésre és az ismeretterjesztésre is nagy gondot fordítunk, így büszkén számolunk be a következő eredményekről:
Áprilisban örömmel újítottuk fel az ismeretségünket az Itthon Bánátban Egyesülettel, amikor a bánsági malmokat precízen összegző kiadványuk bemutatóján találkoztunk.
Májusra is jutott néhány emlékezetes vendég. Az Ecotours Projekt keretében Korzikáról, Szardíniáról, Görög- és Spanyolországból, illetve Szicíliából tanulmányútra érkezett egy nagy, nemzetközi csapat.
A nyár folyamán még képernyőre is kerültünk! A Paprika Múzeum szerepelt az ATV Hazahúzó című műsorában!
Nem új kezdeményezés, hanem immár hagyományos gyakorlat volt a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap októberi megrendezése. A paprikás közösségépítés ezúttal is kiválóan működött, jövőre várunk vissza mindenkit!
Az év vége még egy szakmai elismerést is tartogatott. A környezetbarát működés és a fenntartható fejlődés felé vezető úton igazi mérföldkő volt a Good Travel Seal minőségbiztosítási rendszer ezüst fokozatának megszerzése.
Az óév áttekintése után egy kis előzetest is szeretnénk adni 2025-re: Januárban a PaprikaMolnár megnyitja mintaboltját Szeged belvárosában. A részleteket hamarosan megosztjuk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.