A múlt heti bejegyzés már felvillantott néhány epizódot a Szentmihályi életutak c. kötetre hivatkozva. Ebben a cikkben folytatjuk a korábban elkezdett témát: Lábdy Mária visszaemlékezésein keresztül lássuk, hogyan is festett egy éjszakai műszak a malomban, min különbözött össze Naccsága és Vince bácsi és hogyan osztották be egymás közt a feladatokat a Lábdy-szülők.
Anyáékat nagyon szerették a falusiak, minden lakodalomba kocsival húzták el őket, de nem lovakat fogtak ám a kocsi elé, hanem az emberek saját magukat! Ugyanígy haza is hozták őket. Én is szerettem táncolni, gyakran táncoltam nyitótáncot a városban az egyetemi bálokon.
Mindig anya volt az ügyesebb, mert anya ötlete volt minden. Éjjel is ment a malom, akkor sem feküdt le, vagy ha igen, akkor ruhástól. Volt egy Vince bácsi nevű főmolnár, nem a Gardi Vince, hanem még előtte egy másik Vince, nagyon jól tudott paprikát őrölni. A falusiak a főmolnárnak mindig borravalót adtak, mert az volt a szokás. Vettek is rajta bort, és itták éjszaka. Anya meglátta, mérges lett, szó nélkül megfogta a borosüveget, és kivágta az utcára. Főzött a konyhában kávét, és kivitte: Na, ezt igya meg Vince bácsi! – mondta. Ezután mindig féltek, hogy jön a naccsága, de azért biztos ittak egy keveset, de anya mindig utánanézett rendesen, hogy menjen a munka. Szentmihályon akkor még nem volt villany, de nálunk a lakásban is égtek a villanyok, meg a malomban is, mert éjjel a malom termelte az áramot. Saját termelésű villanymotorunk volt, és volt egy Hodács-féle gázos pumpálós lámpa is.
Szóval anyán volt mindig a hangsúly. Apa is csak csinált azért valamit! A falusiak mindig kérdezték anyát: Naccsága nem tud aludni? Ő kelt föl mindig leghamarabb, mert már hajnalban kelt. Ő vette át a paprikát a falusiaktól, mielőtt ők kimentek a földbe. Azután jöttek a paprikamalom-ellenőrök, mintát vettek a paprikából, szortírozták, hogy első, másod-, harmadrendű, leplombázták a zsákokat. Mindig plombázott paprika került a piacra.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.