Ahogy a június júliusba fordul, és egyik meleg nyári nap következik a másikra, a paradicsom és a paprika lassan beérik a kertekben. Közeledik a lecsószezon, ebből az alkalomból pedig lássunk néhány érdekességet nyári kedvencünkről! Csapjunk bele a lecsóba!
A lecsót mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a bájos Walt Disney-meséből. Remy, a patkány ugyan nem a számunkra megszokott lecsót, hanem a francia ratatauille-t készíti el, a mese mottója mégis cikkünk elejére kívánkozik: „Főzni bárki tud!” Ennek jegyében tekintsünk át egy egyszerű receptet, és ejtsünk néhány szót a nemzetközi párhuzamokról!
Kiadós, mégsem emészthetetlenül nehéz ételről van szó, ami a magyar konyha egyik nyári zöldségekből készült, megbecsült tagja. Alapja a paradicsom-paprika-vöröshagyma hármas, ami tetszés szerint kiegészíthető különféle húsneműekkel. Igazság szerint a legtöbb időt az előkészületekre kell fordítanunk. Felszeleteljük a paradicsomot, az étkezési paprikát, apróra vágjuk a szalonnát és a hagymát. Ezután a szalonnát megpirítjuk, míg üvegessé nem válik, rászórjuk a hagymát, sóval és borssal ízesítjük, majd pirospaprikát is adunk hozzá. Felöntjük egy kevés vízzel, majd a felvágott zöldségek is a lábosba kerülnek. Ettől a ponttól számos lehetőség áll előttünk: Az egyszerű megoldások hívei 5-10 perces főzés után már fogyaszthatják is az ételt, akik azonban szívesen „feldobnák” még valamivel, keverhetnek a lecsóba virslit, kolbászt, akár tojást és / vagy rizst is.
A paprika és a paradicsom annyira általános zöldségek, és olyan jól összeillenek, hogy „házasításukkal” számos más nemzet is megpróbálkozott. Szegeden és környékén bizonyára nem ismeretlen a délszláv đuveč (gyuvecs vagy dzsuvecs), melynek összetevői között a padlizsán és a rizs is megjelenik. Rizzsel dúsítani a lecsót a magyar nyelvterületen sem szokatlan, ezt a változatot is sokan szívesen elkészítik. A gyuvecs egyébként valószínűleg török közvetítéssel jutott a Balkán-félszigetre. A napjainkban ismert török variáns neve pedig menemen, és a mi tojásos lecsónknak feleltethető meg. A már fenti is említett ratatouille pedig egy franciásan könnyed fogás, főleg sütőben készítik, kevés zsiradékkal. Igazság szerint nem más, mint rakott zöldség, ahol a már ismert összetevőkön kívül a padlizsán és a cukkini is megjelenik, a fűszerezésnél pedig fokhagymát és petrezselymet használnak.
Jó étvágyat! 🙂
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.