A címben is említett ínyencségek mostanság több korábbi cikkünkben megjelentek. A farsangi időszak ugyanis jó apropója lehet a kóstolgatásnak, az új, vakmerő tervek megvalósításának vagy éppen egy rendkívül laktató családi ebéd tálalásának. Hiszen Mikor, ha nem februárban? – ahogy a Tétova ínyenc című, figyelemreméltó gasztroblog szerkesztője is sugallja.
Vessünk egy pillantást az oldalra! A letisztult, könnyen áttekinthető felület az ínyencségek tematikus csoportjait (például előétel, leves, főétel, desszert) kínálja. A személyes adatoknak szánt lapfül pedig elárulja, hogy a szerkesztő – Dimén-Varga Tünde – székelyföldi családanya, aki a konyhaművészetet a legkreatívabb önkifejezési formának tartja. Rajong továbbá az élénk színekben pompázó ételekért, így talán nem véletlen, hogy a közelmúltban személyesen is üdvözölhettük őt a Röszkei Paprika Múzeum látogatói között!
Korábbi, jól bevált módszerünknél maradva most is egy főétel és egy desszert ajánlását tervezzük, ezúttal a Tétova ínyenc repertoárjából.
A Mac and cheese tészta és sajtok kalóriadús, gazdag halmaza, ami igazán jól illik februári tobzódásainkhoz, bár húst nem tartalmaz. Első lépésként sós vízben főzzünk ki 40 dkg fusillit, majd 5 dkg vajból, 5 dkg rizslisztből és fél liter tejből készítsünk besamelt. A mártást sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, továbbá 20 dkg Goudával, 15 dkg Cheddar sajttal és 2,5 dkg parmezánnal dúsítjuk. Ha mindez összeállt, beleforgatjuk a tésztát, és egy kivajazott, tűzálló tálba tesszük. Tetejére a maradék 2,5 dkg parmezán sajtunk kerül, 5 dkg zsemlemorzsával, sóval, borssal elkeverve és egy késhegynyi pirospaprikával színesítve. A Mac and cheese 180 fokos sütőben 30 percig készül, utána már tálalható is!
Gazdag farsangi kavalkádunkban az Édenkert pite is méltó helyet foglal el. A pite tésztáját 20 dkg lisztből, 3,5 dkg porcukorból, 12,5 dkg vajból, egy tojás sárgájából, 2-3 evőkanál hideg vízből és egy csipetnyi sóból összegyúrjuk. Ezután félretesszük, mert fél órát pihennie kell. A recept most két lehetőséget is kínál, választhatunk a vaníliakrém és a fehércsoki ganache között. Ha az utóbbival próbálkozunk, 20 dkg fehércsokit kell gőz felett felolvasztani, és 2 dl tejszínnel összekeverni. Míg ki nem hűl, visszatérünk a tésztához: a pitét kinyújtjuk, és recés szélű formában a sütőbe helyezzük. 180 fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt készül el. Ha a tészta megsült, betöltjük krémmel (a ganache-t előtte felverjük), és megpakoljuk színpompás gyümölcsökkel.
Próbáljunk ki bátran további ínyencségeket! 🙂
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.