Legutóbb a harissa, a pikáns fűszerpaszta ötletével igyekeztünk inspirációt adni a mindennapi konyhai feladatokhoz. Ezúttal egy hozzávalót mutatunk be, ami kevésbé csípős, de nem kevésbé egzotikus. Mivel a küszöbön áll a grillszezon, tervezzük meg már most a spanyol füstölt paprikával készült ínycsiklandozó pácokat!
Paprika- és füstölt paprikatörténet
Ahogy a paprika, úgy a füstölt paprika európai útja is a spanyol felfedezők újításaival kezdődik. Nem titok, hogy a növény magjai már Kolumbusszal átkerültek az Óvilágba, de hosszú ideig még nem fűszerként tekintettek rájuk. A dekoratívnak, ám mérgezőnek tartott növények nemeshölgyek díszkertjeit ékesítették, és gyógyászati, majd gasztronómiai célú felhasználásuk csak jóval később indult meg.
Bár V. Károly király parancsára a Hieronymites szerzetesek már a 16. században ültettek a növényből, a tömeges termesztésre és a paprikára épülő feldolgozóiparra a 18. századik várni kellett. A termesztés Murcia és La Vera régióiban kezdett először kibontakozni, ezek ma is igazi paprikás területek. A Le Vera füstölt paprikák a PaprikaMolnár webshopjában is megtalálható, az igazi spanyol gasztronómiát idéző termékek.
Míg nálunk a füstölt paprika nagyjából az utóbbi 10-15 év különlegessége, Spanyolországban messzire visszanyúló története van. A chorizo-kolbászoknak például lényegi alkotóeleme a tölgyfán füstölt paprika, mely a töltelék vörös színét és egyedi zamatát biztosítja.
Pácvariációk
Ahogy beköszönt a jó idő, végre optimálissá válnak a kerti sütögetés feltételei. A szabadtéri grillező körül igazán jó hangulatú családi, baráti összejöveteleket lehet tartani, a pácolt húsok azonban a konyhában is jól érvényesülnek. Praktikusak, ha a háziasszonynak előre kell dolgozni, hiszen már korábban, a főzés előtt összeállíthatók.
Ezzel együtt tévhit, hogy a hús annál finomabb, minél többet áll a pácban. A vörös húsoknak valóban szükségük van akár 4-6 órára is, a halaknak, szárnyasoknak azonban csak feleennyi időre. A zöldségeknek pedig mindössze 20-30 perc is elég.
A füstölt paprikák a száraz és az olajos pácokban is megállják a helyüket. Ha fűszerkeveréket készítünk, kombináljuk például sóval, borssal, olasz zöldfűszerkeverékkel és ízesítsünk vele csirkeszárnyakat vagy -combokat. Marhához vagy disznóhoz az édes és enyhe La Chinata spanyol füstölt paprikát keverhetjük csípős őrleménnyel, tört feketeborssal és köménnyel.
Lássunk egy olajos pácot is: Körülbelül 1 dl olívaolajat ízesítsünk tetszés szerint sóval, borssal, fokhagymával, köménnyel, továbbá apróra vágott, friss korianderrel, sáfránnyal és citromlével. Az egzotikus keveréknek színt és gazdag aromát ad például a Las Hermanas enyhén csípős, spanyol füstölt fűszerpaprika őrlemény.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.