A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek kedvencei. Spoiler: Sok közülük fűszerpaprikát tartalmaz!
A legnépszerűbb magyar fogások
A toplista részben hozza a sztereotípiákat, részben tartogat néhány meglepetést. Utóbbiak között lehet említeni a hurkát, ami az általános vélekedés szerint nem való mindenki gyomrának. Magyar szemmel nézve szintén különös, hogy a kifli is ilyen előkelő helyen végzett. A péksüteményre nem gondolunk úgy mint az ország specialitására, bár tény, hogy a határainkon túli pékségekből hiányzik.
Az azonban talán kikövetkeztethető volt, hogy a lecsó, a paprikás, a pörkölt és a gulyás is ott van a legnépszerűbb magyar fogások között. Jelenlétük bizonyítja azt a már sokszor ismételt állítást, hogy nincs magyar konyha fűszerpaprika nélkül.
Lássuk tehát a listát:
#10: Lecsó
#9: Túró rudi
#8: Hurka
#7: Pogácsa
#6: Kifli
#5: Pörkölt
#4: Paprikás csirke
#3: Lángos
#2: Krémes
#1: Gulyás
Egy gulyásrecept adventre
Karácsonykor már úgyis töltött káposztához, halászléhez használjuk a paprikát, de amíg az ünnepen innen vagyunk, kerülhet egy gulyás is az asztalra.
A fenti lista legnépszerűbb ételéről Molnár Anita is közölt egy receptet, A szögedi paprika című könyvében. A Forró Fogadó módszere szerint először zsírban kell apróra vágott vöröshagymát pirítani, utána pedig hozzáadni a felkockázott marhalábszárat. Ha a hús levet ereszt, jöhetnek a fűszerek: Só, bors, őrölt kömény, zúzott fokhagyma és babérlevél.
Ez a recept kétféle szegedi paprikát ajánl a gulyásleveshez, édeset és csípőset is. A PaprikaMolnár termékei közül a fémdobozban forgalmazott prémium szegedi édes és csípős őrlemény is kiválóan alkalmas erre a célra.
A fűszerezés után felöntjük vízzel a levesünket és amíg a hús majdnem készre fő, előkészítjük a zöldségeket. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, krumplit, zellergumót. Az utolsó tíz percben főzzünk bele csipetkét, hiszen azzal lesz igazi a gulyásleves!
A tálalás történhet friss zöld- és szárított pirospaprikával is.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
A képek forrása: tasteatlas.com
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.