I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról.
„A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük, hogyan fűzték, hántolták, csipedték és őrölték a paprikát elődeink.”
A Délmagyarország online beszámolója: „Minden a rózsapaprikáról szólt szombaton
Hogyan lett paprika a törökborsból? Erről a szegedi találmányról kaphattak információt azok, akik szombaton ellátogattak az I. Röszkei Rózsapaprika Napra a Röszkei Paprika Malom és Múzeumba. Egy tárlatvezetés során a múzeum vezetője, Molnár Anita elárulta, mivel nagyon csípősnek találták a szegediek a paprikát, ezért úgy döntöttek, hogy elveszik a csípősségét, csak egy picit hagynak meg belőle a fűszerezőhatás miatt.
– Levágták a csumáját, felhasították a bőrt és kivágták az ereket. Ez a lehető legkellemetlenebb munka volt, hiszen folyamatosan a csípős paprikával kellet dolgozni kézzel, kesztyű nélkül. Így lett a csípősből csemege paprika – részletezte. Hozzátette, a magot vízben taposták, majd amikor kiszárították, hozzáőrölték a már megőrölt paprikához, ez lett a csemege édesnemes paprika, ami világhódító útra indult.
Kiderült, a hírnévszerzésben nagy szerepe volt például a szegedi Pálfi családnak is, övéké volt az első paprikamalom Szegeden, és ők teremtették meg a rózsapaprika márkát, mert a nyíló rózsa színéhez hasonlították a paprikaőrlemény színét. A Paprika Molnár Kft. ügyvezetője megjegyezte, innen kapta nevét a szombati program is.
A tárlatvezetés mellett volt paprikafűzés, paprikatörés, paprikacsipedés, paprikakvíz, valamint paprika és paprikás ételek kóstolója is. Sőt, paprikát is hasítottak úgy, mint annak idején a rózsapaprika előállításán fáradozó alsóvárosiak.”
Paprikás hangulat Röszkén: nagyot ment az első Rózsapaprika Nap a községben címmel a Szeged365 youtube csatornáján tekinthető meg a videós élménybeszámoló.
A képek és videók hűen tükrözik a hangulatot. Köszönjük a látogatóinknak az aktív részvételt a programjainkon!
Hamarosan megjelenik A szögedi paprika című könyv!
A gyártás alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése decemberben várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.