Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából.
Nem szüreteljük, szedjük!
A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a paprikaszedés is részletes leírást kap.
„A fűszerpaprika termése akkor szedhető, ha a termés teljesen bepirosodott. Ekkorra alakulnak ki a minőséget meghatározó vegyületek: festékanyagok, illó olajok, kapszaicin, cukor, vitaminok, ásványi anyagok. A termés mennyisége évente és termőhelyenként változik, de hektáronként 10-25 tonna nyersterméssel lehet számolni.
A paprikát nem szüreteljük, hanem szedjük. A paprikaszödés régebben Kisasszony utánra esett, ma a palántázott paprikát általában szeptember elején, a helyrevetettet szeptember végén, október elején kezdik szedni. A folytonos növekedésű fajták szakaszosan érnek be: először az első kötésű, teljesen beérett, alsó hüvelyek szedhetők.”
Paprikaszedés kézzel és géppel
„A fűszer minősége szempontjából fontos, hogy csak a sötétpirosra érett, ép, egészséges terméseket szedjék le, a félérett, füstös, kormos paprikát meg kell hagyni a következő szedésre.
Az 1960-as években dolgozták ki a gépi szedés technológiáját. Használata közép- és nagyüzemekben terjedt el: gyors és költségkímélő technológia, hiszen hozzávetőlegesen 100 fő kézi munkaerőt vált ki a gép teljesítménye. A gépi szedésre termesztett paprikát egyszer szedik, a termések közel azonos érettségi szinten vannak szedéskor, de sajnos, nem jelenti a termesztés jövőjét, az ebből készült őrlemény legfeljebb közepes minőséget ad.
Akár kézzel, akár géppel végzik a paprikatermelők a munkát, a napi törődést nem lehet megspórolni. Régi szentmihályi visszaemlékezők mesélték, hogy az éjszakai műszakból hazafelé mönet, a biciklivel a paprikafőd felé kanyarodtak, mögnézték mielőtt hazamöntek vóna lepihenni.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.