Már csak néhány nap és a itt a II. Röszkei Rózsapaprika Nap! Az október 15-i eseményen – a tárlatvezetés, a kvízjáték és a kóstoló mellett – a látogatók kipróbálhatják a paprikafüzérek készítését is. Ami ma számunkra érdekes programpont, múltidézés, az régen igen megerőltető, szükségből végzett munka volt. A fűzés régi technikáját Molnár Anita A szögedi paprika című könyve alapján írjuk le.
„…kíméletlen munka volt.”
A szögedi paprika termesztése régen és ma elnevezésű fejezet külön egysége foglalkozik a paprikafüzérek készítésével:
„Régen a paprikatermelő családok nem nyersen adták el a termést a földolgozónak, hanem füzéreket készítettek belőle és otthon tárolták…Mérték és értékmérő volt a szögedi füzér a Valéria téri piacon…A paprikafüzéres tárolás a kezdetektől az egyetlen módja volt annak, hogy kevés romlással tárolják a nyers paprikát a földolgozás előtt.
A paprikafűzést régen a családtagok maguk végezték, a szövetkezeti időben betanított női munkává vált a fűzés. A fűzéskor minőségre, formára, érettségre válogatták a csöveket, ebből első és másodrendű füzéreket készítettek. Gyönyörű látvány az egyenletes csövekből álló, egyforma hosszúságú, piros paprikafüzér, de napi 8-10 órán keresztül földön, szalmazsákon vagy ládán, zsámolyon, féloldalasan ülve fűzni heteken-hónapokon át, haladva bele a télbe, kíméletlen munka volt.”
25 kg, 506 cm, 900 db. A paprikafüzérek számokban
„…a fölfűzött csövek száma és minősége a füzéren azonos, fajtától függően 500-900 db csőből állt, a füzér tehát mérték és értékegység is volt.
A régi szögedi füzér 506 cm hosszú, 25 kg nyers paprika fért rá. A fonál ennek a fele, ezzel könnyebb volt dolgozni, emelni, ezért a szövetkezeti időkre egységessé váló 270 cm hosszúságú, 10 kilós füzérek a paprika szakzsargon szerint nem is füzérek, hanem fonalak.
A paprikafűző lányok és asszonyok látványa, háttérben az ágasokon sorjázó füzérekkel gyönyörű látvány, nemcsak Móricz, a fotósok is különösen szerették.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.