Az időjárás kiszámíthatatlan és maximális alkalmazkodást követel. Ezt mindenki megtapasztalja, aki mezőgazdasági tevékenységbe kezd. Hiába a gépesítés elterjedése, a növénynemesítés eredményei és a digitális világ megannyi vívmánya, ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva a jövő-menő frontoknak, mint paprikatermelő őseink. Idén minket is megtréfáltak a Fagyosszentek.
A haragos Fagyosszentek még ma is veszélyt jelentenek
„Pongrác, Szervác, Bonifác / Megharagszik, fagyot ráz.” – így szól a népi megfigyelés, mely szerint a három Fagyosszent napján (május 12-én, 13-án és 14-én) hirtelen hidegre fordulhat az idő.
Bár a három alakot is a szent megnevezéssel illették, esetükben nem a közbenjáró-védelmező hatalmakra kell gondolni. Éppen ellenkezőleg: Pongrác, Szervác és Bonifác figurája félelmet és szorongást váltott ki, kultuszuk ezért szinte teljesen hiányzik, tiszteletüket nem bizonyítják szobrok vagy kápolnák.
Ha már megnyerni nem lehetett őket, a régi parasztság legalább igyekezett elkerülni a haragjukat. A gyümölcsösöket füstöléssel próbálták védeni, az érzékeny növényeket – ide tartozik a paprika is! – pedig csak május második felében ültették ki, amikor már nagyobb biztonságban tudhatták őket.
A rohamos felmelegedés és az általános csapadékhiány ellenére a Fagyosszentek bebizonyították, hogy még 2023-ban is van hatalmuk. A sok eső és a jelentős lehűlés idén is megnehezíti az ültetést.
A 2023-as palántázás nehézségei
Bár a májusi eső aranyat ér, idén már mindenki azt érzi, hogy egy kicsit sok lesz a jóból. Míg együtt ültetünk a termelőkkel, sűrűn emlegetjük a Fagyosszenteket, és reméljük, hogy a vastag esőfelhők mögött hamarosan a Napot is láthatjuk majd.
Az intenzív zivatarok nem csak a Szegedi Borfesztivált akadályozzák, a szórakozás mellett a munkát is hátráltatják. A fólia alatt nevelkedett palántáink kifejlődtek, ilyenkor jó, ha minél előbb a földbe kerülnek. Tavaly ezzel nem is volt probléma, napfényes, meleg időben kezdtük meg az ültetést, már május 12-én. Idén aggódunk a zsenge növényekért. Egy ideig még bírják a fóliában, de egy idő után elnyúlnak, sietnünk kellene a kiültetésükkel.
A nehéz körülmények dacára a termelőink (szó szerint) állják a sarat. Mikor akad néhány munkára alkalmas óra, rokonaikkal, barátaikkal és gyerekeikkel együtt gyürkőznek neki az ültetésnek. Idén ráadásul kézzel palántáztunk chiliket, magaságyásba és termőföldbe is. A felázott talajban „dagonyázva”, a hideg víztől borzongva ez most egyáltalán nem kellemes feladat.
Továbbra is feszülten figyeljük az előrejelzéseket, és reméljük, a Fagyosszentek idén már nem garázdálkodnak sokáig.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.