Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer.
Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa
Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika – hiába a technológiai fejlődés megannyi vívmánya – még ma is igen munkaigényes növény.
Aki emlékszik az ATV Hazahúzó című műsorára, talán felfigyelt egy-két dologra, ami az interjúinkban elhangzott. Molnár Albert beszámolója a szezon értékelését is előrevetítette. Nyilatkozatából nagy vonalakban már kiderült, mire számíthatunk a rengeteg munkáért cserébe.
A csípmentes hibridek sorai között elhangzott, hogy erős, közepes termés várható. Most is úgy látjuk, hogy a paprika minőségével nem lesz gond, a mennyisége azonban már problémát jelenthet. A hüvelyeket sokan aprónak, könnyűnek látják, ezért a kihozatalt – vagyis hogy hány kg nyers paprika kell majd 1 kg őrleményhez – most még korai lenne pontosan megbecsülni.
A 2024-es termésprognózis
Amikor a tavalyi beszámolónkat írtuk, nagyjából hasonló körülményeket tapasztaltunk: Megérkezett a szeptember, de úgy, mintha még mindig nyár lenne. A hosszú, napsütéses időszak miatt idén korábban kezdtük a szedést, a paprikák szinte már a tövön utóérlelődtek. A tartós magas hőmérsékletnek azonban számos hátrányát is látjuk.
Az utóbbi időben a hírekben is gyakran felbukkant a Szeged környéki drasztikus szárazság, az apadó Tisza és a rekordalacsony talajvíz képeivel. Az alföldi kutak egy részének vize el is fogyott, így azokon a területeken, ahol a paprikaföldek nem kaptak rendszeres öntözést, alacsony termésre kell számítani.
A paprika termesztése kapcsán gyakran elhangzik, hogy ne öntözzük túl. Inkább szomjazik, minthogy túlzott nedvességgel kelljen megbirkóznia. Ezzel együtt az idei szárazság már a fűszerpaprikát is megviselte.
Ha azonban (szó szerint) a dolgok napsütéses oldalát nézzük, elmondható, hogy rekordmagas festéktartalomra számítunk, ami akár a 200 ASTÁ-t is elérheti majd.
Valószínűleg egy és egy kisebb, „csonka”, szedésre számíthatunk, a második alkalommal, úgy tűnik, a terméshozam nem éri majd el az első mértékét.
Az időjárás – ami, mint minden termelőnek, hol a segítőnk, hol az ellenségünk – is tartogathat még egy szerencsés fordulatot. A kánikula a betakarítás folyamatát is nehézzé tette, a most érkezett lehűlés viszont egy kicsit könnyít majd a helyzeten.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.