A biotermesztés, a bioboltok és a „tökéletesen bio” termékek iránt manapság igen nagymértékű az érdeklődés. A jelenség voltaképpen természetes: Az egészség megőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a készen vásárolható élelmiszerek pedig gyakran alacsony minőségűek. Vajon milyen lehetőségei vannak a fűszerpaprika biotermesztésének? Bár meglepő, de napjaink igényeinek kielégítésére legjobb elővenni az archaikus módszereket.
A biotermesztés fogalmához egyik legközelebb álló növényféleség a fűszerpaprika. Annál is inkább az, mert 1960-ig a termesztésben védekezés nem volt. Az addig termelt paprikaféleségek természetes ellenállása a szegedi és kalocsai klímában nem követelt különösebb védekezést.
A mechanikai műveléssel, az azt követő kikészítőipar feldolgozásával alapozták meg a szegedi paprika világhírnevét. Ahhoz, hogy ismét kiváló minőségű, kémiai védekezés nélküli terméket állítsunk elő, vissza kell térnünk a múlt század eleji termesztési és feldolgozási módszerekhez. Természetesen a feldolgozási technikát a mai fejlettségi foknak megfelelően újra kell fogalmazni, de a hagyományos feldolgozást nélkülözni nem lehet.
A bioterület megválasztása a fentiek miatt nagy figyelmet igényel (lehetőleg minden oldalról természetesen izolált területet kell kijelölni. Ez lehet folyó, csatorna, tópart, esetleg erdő. Amennyiben nem áll rendelkezésre e természetes terület, a kijelölt táblát védőnövénnyel (két gépaljnyi cirokkal, illetve kukoricával) kell körülkeríteni. Ez eredményesen megvédi a területet a szomszédtól jövő átsodródástól, esetleg fertőzéstől. A bioművelésbe vett szántó átállási ideje három év. Ez alatt a biotermesztés szigorú szabályai szerint megválasztott vetésforgót, talajerő-utánpótlást kell alkalmazni. A biogazdálkodásban szigorú kötöttség mellett elsődlegesen olyan komposztált vagy természetes istállótrágya használható, amely mentes a kémiai fertőzéstől. Szeged, illetve Hódmezővásárhely területén a gombatermesztők által forgalmazott gombatrágya kiválóan alkalmas az átállás idejére. Tönkölybúza termesztése, vagy pillangósok, vöröshere is szolgálhat eredményesen. Az átállás idején termesztett növényféleségek ellenőrzését a Biokontroll Hungária Kht.-nál kell bejelenteni. Évenként többszöri ellenőrzéssel győződnek meg a vetésforgók, illetve termelési technológia betartásáról. (A bejelentéshez tulajdoni lap szükséges és szerződésileg kell kötelezni a termelőt a szükséges ellenőrzési díjak ellentételezésére.) A cég a termelőt biotermesztői igazolással látja el. Az első három évben a tervben megállapított termék „átállásos”-ként értékesíthető.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.