Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Népszerűsítettük már a grillezést mint nyári gasztronómiai programot, most azonban rátérünk a szabadtűzön sütés-főzés egy magyarosabb verziójára: Bográcsolás nélkül sem telhet el a nyár. Paprikáshoz, pörkölthöz, gulyáshoz korábban szintén adtunk már tippeket, de ezúttal egy egészen új – képzőművészeti – perspektívát választottunk. Borácsolás festményen, 1864-ből Az alábbi képet valószínűleg sokan ismerik, Munkácsy Mihály (1844-1900) magyar…

Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

„A tea az élet elixírje” – mondta Lao-ce, a 6. században élt kínai filozófus, állítása pedig nem csak a saját korában és nem csak a tea keleti közegében igaz. A forró ital egyszerre gyógyszer, serkentőszer, élvezeti cikk és mindennapi szertartás. A chilis tea pedig több is, mint modern ínyencség: Múltbeli rokonai az egészség igazi őrzői…

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Nem is olyan régen beszámoltunk a szedésről, és megírtuk azt is, hogy a termések begyűjtése az őszi munkafolyamatok nyitánya. A szedést utóérlelés követi, majd a szárítás, az őrlés, végül az új paprika értékesítése. Nemsokára elérkezünk ehhez az örömteli pillanathoz! Idén október 2-től őrlünk, és október második hetétől kapható a friss őrlemény! A csípős fűszerek várhatóan…

Piros Arany, Erős Pista. A magyar konyha két alapköve

Piros Arany, Erős Pista. A magyar konyha két alapköve

A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. két terméke – a fent említett Piros Arany és Erős Pista – évtizedek óta a hazai gasztronómia nélkülözhetetlen elemei. Elismertségük és népszerűségük nem csak Magyarországon általános, hiszen legjelentősebb márkázott exporttermékeink közé tartoznak. Ebben a bejegyzésben egy kicsit közelebbről is megismerkedünk velük! A Piros Arany és az Erős Pista története…

A csípős ételek világnapja: Január 16.

A csípős ételek világnapja: Január 16.

Külön világnappal büszkélkedhet a radírgumi, a kutyakeksz és a párnacsata is. Az előbbi felsorolás után talán nem is hangzik olyan meredek állításnak, hogy a fűszeres és csípős ételek rajongói is kaptak egy ünnepi dátumot: Január 16-át. A fűszeres és csípős ételek gazdag múltja Bár a csípős ételek világnapjának – mint annyi más, mesterségesen létrehozott ünnepnapnak…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili V. Böjtös chilis bab

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Legutóbb fűszeres, egzotikus csirkeszárnyak receptjét osztottuk meg, melyek karibi pácban készültek. Ezúttal – tekintettel az aktuális időszakra – a menü böjtös chilis bab lesz. Néhány böjti tudnivaló A böjtös chilis bab kifejezés elsőre talán ellentmondásnak…

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a Bükki füvesember gyógyteái és életmódra vonatkozó tanácsai általánosan ismertek. Sokan szívesen próbálkoznak először természetes megoldásokkal, míg mások a hivatalos orvostudomány vívmányaira esküsznek. Annyi biztos, hogy a megfelelően alkalmazott, gyógyító virágoknak-leveleknek a megelőzésben és az immunrendszer erősítésében egyaránt komoly szerepe van. Gyuri bácsi többször beszélt arról is, hogyan tehetünk paprikával az egészségért.…