Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

A fűszerpaprika feldolgozásának régi módszereiről több alkalommal is írtunk már. Ezúttal egy paprikamolnár feladatait szeretnénk szemléltetni: A jelenben. Bár a füzéreket felváltották a nagy, gázzal fűtött, szalagos szárítók, a külü helyett pedig mechanikus malmok végzik a munkát, az őrlemény előállításának folyamata ma sem egyszerű. Az összefoglalóhoz Molnár Anita könyve, A szögedi paprika nyújt segítséget. Technológiai…

Paprika Napló V. Paprikahamisítás és politikai szélsőségek

Paprika Napló V. Paprikahamisítás és politikai szélsőségek

Paprika Napló című sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Múlt alkalommal egy nagyszabású „paprikaankétot” idéztünk fel. Mai témánk 1921-ben történt, sajnos azonban nem is lehetne aktuálisabb. A háborús helyzet, a forrongó geopolitikai konfliktusok termelésre és gyártásra gyakorolt negatív hatásairól szól. Ezek egyike a paprikahamisítás jelensége. Paprikahamisítás és…