Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik. „Ess eső, ess!” Ez az…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

Régiók Kincsei: A fűszerpaprikánk ott van a Dél-Alföld minőségi, magyar termékei között!

A SPAR Magyarország Régiók Kincsei programján belül a PaprikaMolnár fűszerpaprikája is bekerült a hódmezővásárhelyi körzet prémium finomságai közé! A mézbortól a fűszerpaprikáig. Régiók Kincsei Magyarországon és a Dél-Alföldön Az idei év végéig a SPAR Magyarország 6 regionális központot fog nyitni, melyek a vonzáskörzetükben tevékenykedő, bizonyos szempontoknak megfelelő partnerekkel működnek majd együtt. 4 régió pedig máris…

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Előző alkalommal – a nagyböjt jegyében – egy húsmentes chilis bab receptjéről írtunk. Most, hogy hamarosan itt a húsvét, cikkünk témája egy különleges bableves, mely a főtt sonka levével készül. A húsvét és a sonka…

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

Március 15-e nekünk, magyaroknak, mindig is a szabadság(vágy) ünnepe, az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja lesz. Nemzetközi szinten azonban ez a dátum a fogyasztóvédelmi világnap idejét is jelöli. Mai bejegyzésünk ezért arról fog szólni, mit jelent a fogyasztóvédelem a fűszerpaprika-előállításban és -kereskedelemben. A fogyasztóvédelmi világnap A világnap eredete John F. Kennedy amerikai elnökhöz kötődik, aki…

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a Bükki füvesember gyógyteái és életmódra vonatkozó tanácsai általánosan ismertek. Sokan szívesen próbálkoznak először természetes megoldásokkal, míg mások a hivatalos orvostudomány vívmányaira esküsznek. Annyi biztos, hogy a megfelelően alkalmazott, gyógyító virágoknak-leveleknek a megelőzésben és az immunrendszer erősítésében egyaránt komoly szerepe van. Gyuri bácsi többször beszélt arról is, hogyan tehetünk paprikával az egészségért.…

December 14-ig rendelhetők meg a karácsonyi ajándékcsomagjaink

Kedves Vásárlóink!  Meglepetéssel készültünk! A legnépszerűbb termékeinkhez egyedi dobozokat és egyedi matricákat készítettünk és ezekből különleges karácsonyi csomagokat állítottunk össze. Ajándékötletek Ezek a csomagok karácsonyi ajándékötletek, melyek dec. 14-ig rendelhetők meg a webáruházunkban. Az ajándékcsomag szállítása kérhető közvetlenül a szeretteidnek is ajándékba. Karácsonyi csomagjaink A csomagokban a megszokott minőséget találod új csomagolásban. A környezettudatosság jegyében…

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények

Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink! Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.  Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények Az idei év is…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és a bográcsozás valószínűleg sokunk – baráti vagy családi összejöveteleket idéző – kedves emlékei között szerepel. A tűzrakás izgalma, a fortyogó, paprikás lé kevergetése és persze a gyakori kóstolások mind hozzájárulnak ennek az izgalmas főzési módnak a népszerűségéhez. A bogrács története. A cserépleletektől a csapatépítő tréningekig A szabadban lobogó tűz ételkészítésre való felhasználása…