Egy paprikás közösség őszi napjai

Egy paprikás közösség őszi napjai

Közeledik a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap. Mielőtt – immár a hagyomány szerint – paprikafűzéssel és -töréssel hoznánk össze az érdeklődőket, vessünk egy pillantást a régi paprikás közösség hétköznapjaira. Azonos megélhetés, azonos feladatok Ha megvizsgáljuk Szeged-Alsóváros, Röszke és Szentmihálytelek nagyjából 150 évvel ezelőtti foglalkozási térképét, nyoma sem lesz a szakmák mai, változatos eloszlásának. Ez a vidék…

Szentmihályi életképek IX. „Tétlenkedni szégyelltek volna.” Paprikatermelés és paraszti szorgalom

Szentmihályi életképek IX. „Tétlenkedni szégyelltek volna.” Paprikatermelés és paraszti szorgalom

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb közreadott, anyák napi cikkünkben egy paraszti család életét koordináló édesanya hatalmas munkabírása előtt tisztelegtünk. A paprikatermelés megkövetelte állandó dologidő aktuális bejegyzésünknek is fő témája lesz. Szentmihálytelek, a paprikatermelés egyik bástyája A Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig A két világháború között című fejezete a paprikatermelés…

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A csipedés és a hasítás munkafolyamatát – a paprikatermések ereinek, magvainak kézi eltávolítását – már több alkalommal bemutattuk. Nem közöltünk viszont még olyan cikket, ami a hasítók mindennapi életét, munkáját és szórakozásait a maga teljességében felelevenítené.  A hasítás és Szentmihály A fent említett hangulati leírásoknak kiváló gyűjteménye Ozsváthné Csegezi Mónika 2003-as könyve, a Sanctus Mychael-től…

„Hogy miért kell taposni? Mert erős.” Feldolgozás anno.

Mivel – az aktualitásoknak megfelelően – mostanában alapvetően az őszi munkákkal foglalkozunk, ezen a héten folytatjuk a feldolgozás történetét, mely legutóbb az utóérlelésnél maradt abba. A történet ott folytatódik, hogy a szép, mélypiros színűre érett, napsütötte paprikahüvelyek lekerültek az eresz alól.  Napjainkban talán már természetesnek vesszük, hogy az őrölt paprika készen megvásárolható, a zöldség feldolgozását modern…

Kikészítés: hasítás és szárítás. A feldolgozás anno.

Napjainkban talán már természetesnek vesszük, hogy az őrölt paprika készen megvásárolható, a zöldség feldolgozását modern üzemek végzik. A 20. század közepéig azonban az őrleményig hosszú és fáradtságos út vezetett. Ebben a bejegyzésben a kikészítés bemutatására törekszem. Kikészítésnek nevezzük a szikkasztott füzérek feldolgozását, őrlésre való előkészítését, mely több munkafázisból állt: Hasítás, szárítás, törés, rostálás, melynek végeredménye,…