Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

A füstölt paprika és a grillszezon

A füstölt paprika és a grillszezon

Legutóbb a harissa, a pikáns fűszerpaszta ötletével igyekeztünk inspirációt adni a mindennapi konyhai feladatokhoz. Ezúttal egy hozzávalót mutatunk be, ami kevésbé csípős, de nem kevésbé egzotikus. Mivel a küszöbön áll a grillszezon, tervezzük meg már most a spanyol füstölt paprikával készült ínycsiklandozó pácokat! Paprika- és füstölt paprikatörténet Ahogy a paprika, úgy a füstölt paprika európai…

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Az időjárás kiszámíthatatlan és maximális alkalmazkodást követel. Ezt mindenki megtapasztalja, aki mezőgazdasági tevékenységbe kezd. Hiába a gépesítés elterjedése, a növénynemesítés eredményei és a digitális világ megannyi vívmánya, ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva a jövő-menő frontoknak, mint paprikatermelő őseink. Idén minket is megtréfáltak a Fagyosszentek. A haragos Fagyosszentek még ma is veszélyt jelentenek „Pongrác, Szervác, Bonifác /…

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

15 évesek vagyunk! A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére már megemlékeztünk a kezdetekről, továbbá beszámoltunk a gyűjteményünkről és az aktuális tevékenységeinkről. Most tehát lássuk, mit tartogat a jövő! Hiszen a Röszkei Paprika Múzeum megmaradásának záloga a folyamatos fejlesztés, fejlődés. Többek között ezért találtunk ki alternatívát a hagyományos tárlatvezetésre: Az audioguide használatát. Audioguide és személyes tárlatvezetés.…

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

Ünnepélyes napokat, sőt heteket élünk. A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére háromrészes sorozattal készülünk, hogy bemutathassuk a Paprika Múzeum múltját, jelenét és a jövőjét érintő terveinket. Az előző héten képes összefoglalást adtunk a Múzeum elmúlt 15 évéről, most tehát lássuk a jelenlegi állapotát! Pontosan mi is van a másfél évtizede formálódó gyűjteményben, amiért érdemes meglátogatni…

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…

Bakancslista - Magyarország. Podcast a Paprika Múzeumról

Bakancslista – Magyarország. Podcast a Paprika Múzeumról

A Kocsis Noémi műsorvezető-újságíró és öt szerkesztőtársa által üzemeltetett utazási portál, a Bakancslista – Magyarország, „ezer hazai kaland és úticél” összefoglalója. Mi, a Paprika Múzeummal egyszer már kapcsolatba kerültünk velük: 2020 végén megjelentünk a könyvük ajánlott helyszínei között. Néhány héttel ezelőtt folytattuk az együttműködés, ugyanis Kocsis Noémi röszkei látogatásából podcast született! Ezúton is köszönjük, hogy…

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk! Farsang: A bőség ideje A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a…

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

Sebők Tibor, a Malomipari Múzeum korábbi vezetője, nagyszerű blogtémára hívta fel a figyelmünket: A Múzeum digitális gyűjteményében megtalálhatók az egykori szaklap, az 1904 és 1938 között megjelenő, Molnárok Lapja példányai. A kiadvány kérdezz-felelek rovatában bármelyik előfizető kérdezhetett, a szerkesztő által felkért szakértő pedig gondoskodott a válaszokról. Molnárok Lapja, 1934. december 29. 244. kérdés A szaklap…