A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

„..a szegedi paprikát ne engedjük sorsára hagyni, és ne hagyjuk elveszni vele elődeink 400 éves munkáját.” – áll a Szatymazi Bor- és Paprikamustra egyik korábbi meghívóján. Az esemény mottójához mi is szívvel-lélekkel csatlakozunk, így a november 17-18-án tartott rendezvényhez hét paprikamintával és Molnár Anita előadásával is hozzájárultunk. Jelen cikkünkben a Paprikamustráról írunk – Marótiné Tóth…

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Múlt szombaton a Röszkei Paprika Múzeum és a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub immár másodszor rendezte meg Röszkén a Rózsapaprika Napot. A nagy érdeklődést kiváltó eseménynek sok lelkes látogatót, paprikakedvelőt és talán új együttműködési lehetőségeket köszönhetünk. Így készítettük elő a II. Röszkei Rózsapaprika Napot Mivel a rendezvényünk több, mint 100 résztvevőt vonzott, időben…

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

Múlt heti cikkünkben – mikor a halászlé és Szeged közös múltjáról meséltünk – már jeleztük, hogy idén mi is részt veszünk a XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szeptember 2. és 4. között le is zajlott az esemény, ahol hazai és külföldi érdeklődőket fogadhattunk és számos tapasztalattal gazdagodtunk. Következzen a Halfesztivál krónikája! Az Országjáró Kincsesláda is a…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Ha valaki igazán mélyre ássa magát a növénytermesztés és a mezőgazdaság témájában, hamar szembesülni fog a fenntarthatóság kérdésével. A növényápolásról szóló cikkünkben már mi is súroltuk a fogalmat. Kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, tisztább levegő és víz, hulladékmentes törekvések, organikus talajkezelés…Ezek, az élet sok más területén is releváns fogalmak szorosan kapcsolódnak a biopaprika termesztésének lehetőségeihez is. Az ökológiai…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Ess eső, ess! Paprikatermés, 2022.

Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik. „Ess eső, ess!” Ez az…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Ha nem számítjuk a szedést, a tavaszi paprikaültetés a legnagyobb szabású szántóföldi munka a növény termesztése során. Múlt héten mi is belefogtunk! Ebben a bejegyzésben a tapasztalatainkat meséljük el. Az időjárás nagy úr Azzal, hogy az ültetést már május 12-én, Pongrác napján megkezdtük, idén nem ragaszkodtunk szigorúan a kalendáriumhoz mint a régi paprikások. Egy alsóvárosi…

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

Idén április 17-én nem csak a húsvét vasárnapot köszöntöttük. A Röszkei Paprika Múzeum immár fennállásának 14. évfordulóját ünnepelte! Ebből az alkalomból a 2008. óta eltelt évek legfontosabb eseményeiből és a múlt év legfrissebb híreiből gyűjtöttünk össze néhányat. Ami a kezdetektől történt A Röszkei Paprika Múzeum indulása egy nagy köteg régi irattal kezdődött, amit Molnár Albert…