Ráhangolódó böjt! Bulgursaláta chilivel

Ráhangolódó böjt! Bulgursaláta chilivel

A karácsonyt megelőző időszakban valószínűleg már sokan tervezik az ünnepi menüt. Mivel a legtöbb háztartásban szentestétől szinte újévig tart a felfoghatatlan bőség, adventre valami könnyedebbet ajánlunk. Már csak azért is, mert ez a négy hét hagyományosan a böjt ideje volt. Az adventről dióhéjban A keresztény kultúrában a karácsony előtti negyedik vasárnaptól az ünnepig tartó időszakot…

14.000 koronás paprikalopás! A rendőrségi sajtóiroda jelenti…

14.000 koronás paprikalopás! A rendőrségi sajtóiroda jelenti…

A Délmagyarország archívumát, ami a szegedi mindennapi élet 1910-ig visszakövethető, meghatározó forrása, már számos bejegyzésben dicsértük. A cikkek valóban színes és összetett képet nyújtanak például a paprikarendeletről vagy a helyi termékek és a külföldi paprika örök harcáról. Ez azonban nem minden, a régi Délmagyarok hasábjain bűnügyi történetek is megelevenednek. A paprikalopás ugyanis az 1910-es években…

Item of the Week - II. The secrets of the Szécsi-paprika box

Válasszunk egy műtárgyat! II. Titkok a Szécsi-féle szegedi paprika dobozában

Biztosan mindenki emlékszik még előző heti bejegyzésünkre, amikor műtárgyaink közül a Malomújság 1940. november 1-ji számát mutattuk be részletesen. A sorozatot folytatjuk, a reflektorfénybe pedig ezúttal a Szécsi-féle szegedi paprika doboza kerül. Pléh paprikásdobozok a Röszkei Paprika Múzeumban A Malomújsághoz hasonlóan a Szécsi-féle szegedi paprika doboza is legféltettebb kincseink közé tartozik. Helyesebb nem is dobozról,…

Válasszunk egy műtárgyat! Malomújság 1940-ből

Válasszunk egy műtárgyat! Malomújság 1940-ből

Az utóbbi időben számos múzeum közösségi oldalán válik egyre népszerűbbé a Hónap műtárgya – posztsorozat. A kezdeményezés lényege, hogy a látogatók közelebbről is megismerhessék egy-egy gyűjtemény érdekesebb vagy a kiállításban nem szereplő darabjait. Mivel tárlatunk anyaga iránt nagy az érdeklődés – és bőven van mit mesélnünk – mi is belekezdünk egy hasonló programba. Első „választottunk”…

Őszi képeslap a PaprikaMolnár Kft-től

A küldemény: Őszi képeslap, Feladó: PaprikaMolnár Kft.

Feladó: PaprikaMolnár Kft Kedves Vásárlók, Látogatók, Partnerek!   Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, a PaprikaMolnár Kft háza táján ez a leglázasabb időszak. Folyamatosan zajlik a fűszerpaprika szedése, beszállítása és átvétele, éjjel-nappal működik a szárítónk. Rendkívül elfoglaltak vagyunk tehát, mégsem szeretnénk Benneteket hírek nélkül hagyni. A szokásos hosszú szöveget ez alkalommal színes fotókra cseréljük. Reméljük, üdvözletünk…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

Elindult a PaprikaMolnár youtube csatornája

Nálam nem az újévhez kötődik az új kezdet, az újratervezés ideje, hanem szeptember elsejéhez, az új tanévhez. Ez lehet, hogy azért van, mert végzettségem szerint tanár vagyok és pontosan emlékszem tanár koromból, hogyan kezdtem neki a tanévnek: tervekkel, elhatározásokkal és tenni akarással. Az idén videokészítésbe vágtam bele: elindítottam a PaprikaMolnár youtube csatornáját és feltettem az…

Mögérött a paprika! Júliusi helyzetjelentés

Mögérött a paprika, mög, Hol hálunk az éjszaka mög?   A szegedi népdal már nem is lehetne aktuálisabb. Természetesen azért sokkal precízebbek lehetünk, ha a „mögérött” szó helyett az „érik”-et használjuk. A folyamat még egyáltalán nem fejeződött be, viszont egyre látványosabb eredményei vannak. Július táján már találkozhatunk pirosodó paprikahüvelyekkel. A termés mérete és térfogata egyre…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…

Szeged története elképzelhetetlen paprikatörténet nélkül

Pontosan 300 évvel ezelőtt, 1719. május 21-én III. Károly király szabadalomlevéllel és a jelenleg is használt címerével látta el Szeged városát. Bár a szabad királyi város rangját Szeged ekkor már négy éve birtokolta, III. Károly gesztusa óta május 21-ét Szeged Napjának szokás nevezni. A város története tehát egy igazi mérföldkőhöz érkezett. Az időpont manapság valószínűleg…

Paprika Múzeum Paprika palántázás Szegeden anno

Ültetés napján tilos a déli szunyókálás!

Egyik, tavaszi munkákhoz kapcsolódó, bejegyzésünkben már adtunk néhány tanácsot a magvásárlással és fajtaválasztással kapcsolatban. A magról történő növénytermesztésnek azonban létezik egy alternatívája: A palántanevelés, melyet szintén sokan alkalmaznak, hogy őszre hozzájuthassanak az érett paprikahüvelyekhez. Az ültetés időszaka pedig éppen május közepén aktuális. A palántáknak talán az a legnagyobb előnyük a helyrevetett módszerrel szemben, hogy a…

Freshly milled paprika again! Classical paprika spices and specialties from PaprikaMolnár

Születésnapunk van! Április 17-én a második évtizedbe lépünk

A Röszkei Paprika Múzeum ünnepélyes megnyitására 2008. április 17-én került sor. Mikor tavaly az első tíz évet ünnepeltük, visszatekintettünk a kezdetekre és néhány fontosabb mérföldkőre. 11. évfordulónkon ismét néhány kiemelt pillanatra emlékezünk. Hogy is kezdődött? A Szánthó családdal foglalkozó írásunkban már említettük, hogy a Múzeum tulajdonképpen egy hagyaték köré épült. A Szánthó-iratokhoz Molnár Albert jutott…