Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Aktuális…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Mi…

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Röszkéről azonban még nem esett szó bővebben, következő cikkeinket éppen ez a körülmény…

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hosszú hónapok munkája után A szögedi paprika című kötet végre kikerül a nyomdából, mindenki számára elérhető lesz. A könyv szerzője Molnár Anita, a Röszkei Paprika Múzeum alapítója és vezetője, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője. Munkájának alapvető célja, hogy visszahozza a paprikát Szegedre, a termék elsődleges hazájába. Néhány adat és a fő cél A szögedi paprika a…

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Elhunyt Ráday Mihály, városvédő-operatőr, a Paprikások című film rendezője

Július 17-én, 79 éves korában elhunyt Ráday Mihály, Kossuth-díjjal kitüntetett művészettörténész, városvédő, filmoperatőr és -rendező. Bár kevesen tudják, munkájának korai szakasza Röszkéhez is kötődött. Ráday Mihály gazdag élettörténete Ráday 1942. június 11-én született Budapesten. Életrajzának adatai közül a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, illetve az ELTE művészettörténész-szakján szerzett diplomáit szokták kiemelni. E két irány párhuzamos követése…

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, mennyire meghatározta Szeged arculatát a paprika. Jelen szövegünkkel az a célunk, hogy bemutassuk, a paprika Szegeden kívül és belül ugyancsak különböző formában volt jelen. A 20. század elején máshogy teltek egy röszkei termelő hétköznapjai, és máshogy egy malomtulajdonos vagy kereskedő élete. Lássuk a földművelők világát! A Szeged körüli paprikaföldek és…

A paprika kalandos útja. Dr Chanca titokzatos szállítmánya

Annak ellenére, hogy a magyar konyha egyik legalapvetőbb kellékének tartják, a paprika amerikai eredetű növény. A kukoricával, dohánnyal, burgonyával együtt csak az Újvilág felfedezése után került Európába, Dr Chanca – Kolumbusz hajóorvosa – kutatói kíváncsiságának köszönhetően. Az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo) genovai születésű hajós volt, aki végül spanyol színekben indult el…

„Elképzelhetetlenül szép” és vadul csípős. Paprikaszagú levegőben VI.

Móricz Zsigmond a Paprikaszagú levegőben következő fejezetében a paprikatermesztők világával és a hasítás mozzanataival ismerkedik. Leírja a szép, piros termések feldolgozásának izgalmas és fájdalmas folyamatát, beszámol a paprikások mindennapi életéről: Szentmihálytelek és Röszke eddig betyárszagú nevek voltak. Szeged határában vannak, de egész községek. A Rózsa Sándor-legenda szálai vannak itt hozzáfonódva minden öreg házhoz. Itt tanyázott „a…

Alsóváros, Jámborváros, Paprikaváros

Alsóváros (régebben: Alszeged) mindig is Szeged azon városrésze volt, melyet magyar nemzetiségű lakosságáról, lakóinak szigorú, katolikus vallásáról és mezőgazdasági tevékenységéről ismertünk. A településrész jól elkülönült a Belvárostól (Palánktól), melynek heterogén népessége inkább üzleti és közigazgatási ügyekkel, szellemi tevékenységgel foglalkozott. A vízimalmairól ismert Felsőváros népe a Tiszán bonyolított közlekedési és szállítási feladatokat, illetve ipari tevékenységet folytatott, a szegényebb…

Gyűjtsünk együtt! Felhívás Vastag József hagyatékának közös feldolgozására

Ezen a héten folytatjuk korábban megkezdett, népszerű témánkat: A röszkei paprikás társadalom kiváló ismerőjének, Vastag Jószefnek ránk maradt anyagit tesszük közzé. Az előző bejegyzésekben már terítékre kerültek a termesztés archaikus módszerei és a termesztők családszervezete is. Ez alkalommal a szárítás és az áztatás leírásával kezdjük, és egy Önökhöz szóló kéréssel, közös munkára való felhívással, fejezzük…