Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény már hetek óta kapható, valószínűleg a legtöbben már pótolták is a tavaly óta megcsappant készleteket. Reméljük, aki már főzött is vele, elégedett a fűszerrel. Most elmondjuk mi is – a gyártó, illetve a feldolgozó szemszögéből – hogy milyen tapasztalataink vannak az idei paprikával. A gazdasági év eseményei Az időjárás viszontagságaira, anomáliáira már…

A hazai paprikatermesztés kihívásai

A hazai paprikatermesztés kihívásai

Az elmúlt hetekben számos hírt osztottunk meg a saját házunk tájáról, ebben a cikkben viszont nagyobb léptékben szeretnénk gondolkodni. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy a saját gondjaink, örömeink valójában általános, országos szintű folyamatok leképeződései, a hazai paprikatermesztés és -kutatás lesz a témánk. Az összefoglaló Pék Miklós kutató nemesítő kiváló írására támaszkodik. A magyar paprikatermesztés körképe…

A biodiverz kiskert és a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

A biodiverz kiskert és a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

A Röszkei Rózsapaprika Nappal a közösségépítés és a hagyományteremtés volt a célunk. Talán jó úton járunk, hiszen immár negyedik alkalommal készülünk az eseményre. A tematikába azonban idén kerül egy új elem: Lássuk, milyen szerephez jut majd a biodiverz kiskert! Paprikás közösségépítés – ahogy azt megszoktuk Ha valaki járt már az előző három rendezvényünk valamelyikén, a…

Egy paprikás közösség őszi napjai

Egy paprikás közösség őszi napjai

Közeledik a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap. Mielőtt – immár a hagyomány szerint – paprikafűzéssel és -töréssel hoznánk össze az érdeklődőket, vessünk egy pillantást a régi paprikás közösség hétköznapjaira. Azonos megélhetés, azonos feladatok Ha megvizsgáljuk Szeged-Alsóváros, Röszke és Szentmihálytelek nagyjából 150 évvel ezelőtti foglalkozási térképét, nyoma sem lesz a szakmák mai, változatos eloszlásának. Ez a vidék…

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

A Múzeumpedagógiai Évnyitó szeptember végi eseményére már többször hivatkoztunk, hiszen egy iskolai program a mi kiállításunkban is tökéletesen megvalósítható. Idén azonban különösen közel érezzük magunkhoz a program tematikáját. Múzeum és gasztronómia Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a hazai múzeumi élet egyik fontos eseménye. A díjátadókban és előadásokban bővelkedő programra idén szeptember 30-án kerül sor, hagyományosan a…

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer. Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika…

Szeged és Röszke a Hazahúzó műsorában

Szeged és Röszke a Hazahúzó műsorában

A Röszkei Paprika Múzeum és a PaprikaMolnár Kft. paprikaföldje újra képernyőre került! Igaz, nem egyedül, hiszen az ATV Hazahúzó című műsorában szegedi nevezetességekkel és nyári programokkal együtt volt szerencsénk bemutatkozni. Köszönjük a látogatást, a lehetőséget! Hazahúzó – Szegedi nyár Ezt a címet kapta a műsor két, 45 perces epizódja, ami Szeged (és a város környéke)…

Paprikás krónikás. 145 éve született Móricz Zsigmond

Paprikás krónikás. 145 éve született Móricz Zsigmond

Éppen tegnap, július 2-án volt Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója. Az író Szegedhez is szorosan kötődött, illetve a város és a paprika kapcsolatát is többször dokumentálta. Az évforduló kapcsán paprikás örökségéből adunk ízelítőt. Móricz Zsigmond emlékezete Móricz Zsigmond (1879-1942) író, szerkesztő, újságíró neve magától értetődően ott van a 20. századi magyar irodalmárok legnagyobbjai között. Szépirodalmi…

Vásárfia eladó! Vásárok a régi Szegeden

Vásárfia eladó! Vásárok a régi Szegeden

A Szeged Napja ünnepségsorozat részeként idén is megrendezik a Hídivásárt, május 25-26-án. Ezen a hétvégén a Paprika Múzeum is nyitva tart majd, hamarosan jelentkezni fogunk a részletes programtervvel. Addig is, felkészülésképpen, a régi szegedi vásárok történetéről hoztunk néhány érdekességet. Szegedi vásárok. A szabad királyi várostól az interetnikus kapcsolatokig Szeged előnyös földrajzi fekvése magától értetődően katalizálta…

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb helyneveket választottunk és Kalocsától Orosházáig kalandoztunk. Ezúttal a termesztés és a feldolgozás régi eszközkészletével ismerkedünk, öt kulcsszó segítségével. Mindent a paprikáról, P-től U-ig: A Paprikakő A paprikakő vagy papikakű az őrlés…

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Zöldbab idén már nem terem, de egy párolgó, nagy tányér leves mikor is eshetne jobban, mint ezekben a sötétedő-hűvösödő őszi napokban? A slambuc után a palócleves elkészítési…