Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény már hetek óta kapható, valószínűleg a legtöbben már pótolták is a tavaly óta megcsappant készleteket. Reméljük, aki már főzött is vele, elégedett a fűszerrel. Most elmondjuk mi is – a gyártó, illetve a feldolgozó szemszögéből – hogy milyen tapasztalataink vannak az idei paprikával. A gazdasági év eseményei Az időjárás viszontagságaira, anomáliáira már…

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer. Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika…

Magok és palánták. Fajták és termelési tippek

Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Március közepére már legtöbbször friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek. A megfelelő fajták kiválasztását és a termelés tervezését tehát időszerű elkezdeni, így aktuális cikkünkben sorra veszünk néhány pontos adatot. Az apró magoktól az…

Paprikafajták kavalkádja: A Folklór, a Kalocsai m. 622 és a Szikra F1

A következő bejegyzésben kiemelek néhányat a paprikafajták közül, és az adott növények pontos, termelők által is hasznosítható bemutatására törekszem. Természetesen a teljesség igénye szóba sem jöhet, hiszen számtalan változatot és hibridet ismerünk. Éppen ezért a paprikafajták közül spontán választottam három képviselőt, csípős és csípősségmentes növényeket egyaránt.   Kezdjük talán az utóbbiakkal. Ma már szinte magától értetődőnek…