Nyerset, frissen! Az egészséges, ropogós paprika

Nyerset, frissen! Az egészséges, ropogós paprika

A nyár a frissen szedett gyümölcsök és zöldségek ideje. A kertből közvetlenül az asztalra kerülő termények pedig számos jótékony hatással bírnak. A lédús, ropogós paprika például olyan módon is őrzi az egészségünket, amire nem is gondolnánk. Nyersen vs hőkezelve A reformtáplálkozási hullámok korában valószínűleg sokaknak cseng ismerősen a nyerskoszt-diéta fogalma. Az étrend követői úgy hiszik,…

Csak tudományosan: Egy kis rendszertan és kémia

Ebben a bejegyzésben a rendszertan és a kémia területéről igyekszem bemutatni néhány, a fűszerpaprikát érintő alapfogalmat. A leírást a növény taxonómiai besorolásával kezdem, később áttérek legmeghatározóbb külső jellemzőinek, és a háttérben álló vegyészeti folyamatoknak az ismertetésére. Lássuk a rendszertan területét: A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a burgonyafélék családjába (Solanaceae), a Capsicum nemzetségbe, a…