Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Október elején a csípős gombapaprikás került terítékre, ezúttal a sütőtöké a főszerep. A pikáns sütőtökkrémleves ideális választás egy nyirkos, didergős estére.
Egy sokoldalú zöldség…vagy gyümölcs?
A sütőtököt valószínűleg sokan a zöldségek közé sorolnák, rendszertanilag azonban inkább gyümölcsnek tekinthető. A tökfélék vagy kabakosok családjának (Cucurbitaceae) ez a növény a névadója, rokonságban áll az uborkával, sőt a dinnyével is. Hazánkban inkább sóval fűszerezik, édes feldolgozási módjai kevésbé ismertek.
Bár a tökfőzelék valószínűleg sokunk gyerekkorában hagyott kellemetlen „utóízt”, a növénynek szerencsére még számos más elkészítési lehetősége is van. A sütőtökös kávékülönlegességek, piték és egyéb édességek – amerikai mintára – már egyre több helyen elérhetők.
Mára egy, már ismertebbnek számító, tökös fogást választottunk. Az igazi tökszezon ugyan inkább októberben zajlik, de egy pikáns sütőtökkrémleves még tél elején is kiváló ebéd vagy vacsora lehet.
Pikáns sütőtökkrémleves
Ahogy a gasztronómiában általában, a pikáns sütőtökkrémleves esetében is számos úton eljuthatunk a célig. Abban a receptben, amit mára kiszemeltünk, húsleves-alaplé és némi krémsajt is szerepel.
2 kg sütőtökhöz rendszerint 8 dl folyadékot számítunk. A meghámozott és felkockázott tököket feltesszük főni – lehetőleg alaplében, de használhatunk vizet is, egy leveskockával. A tököt körülbelül 20 percig főzzük, közben hozzáadjuk a fűszereket is: Sót, borsot, szerecsendiót, csípős paprikát vagy akár chilipelyhet. Míg a levesünk pépesre a fő, a sütőben tökmagot pirítunk.
Végül a tököt botmixerrel homogenizáljuk és beledolgozzuk a krémsajtot. A tálaláshoz használhatjuk a pirított tökmagot, esetleg reszelt parmezánsajttal együtt.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Gyártás alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése decemberben várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.