Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az egzotikus, perzsa töltött paprika elkészítése után következzen egy globális művelet: A befőzés, eltevés vagy tartósítás. A gyümölcsök és zöldségek folyamatos érése miatt a nyár nemcsak a friss termések élvezetének, hanem a konzerválásuknak is az időszaka. Az Erdély rajongói körében méltán népszerű zakuszkáról már korábban is írtunk cikket. Azonban számos további lehetőségünk is van, ha a célunk a paprikatartósítás.
Télire tartalékolt nyár
A szezonális ételek fogyasztásának lehetőségét kitolni, bőségben a szűkös időkre készülni – a nyári termények kezelése során ez volt a régi parasztság alapvető célkitűzése.
A friss gyümölcsök, zöldségek tartósíthatók aszalással, befőzéssel, savanyítással, sózással vagy füstöléssel. Természetesen az eljárást a konzerválni kívánt növény paramétereihez igazították. A répacukor általános elterjedése előtt például főleg szilvát főztek be, hiszen a gyümölcs saját cukortartalma is elég volt ahhoz, hogy a lekvár elálljon. A savanyítás alanya pedig alapvetően a káposzta volt, mert a hordóban vagy kádban savanyított káposztafejek ecet nélkül, a saját erjedési folyamataik révén is tartósíthatóak voltak.
A fűszerpaprika feldolgozásának fő módját már többször is bemutattuk: A napon szárított, utóérlelt terméseket külűvel törték meg és köves malomban őrölték. A paprikaőrlemény aztán száraz, fénytől védett helyen sokáig kitartott, és konyhai alapanyagként rendelkezésre állt.
Paprikatartósítás másként
Az őrlés tehát a termések feldolgozásának elsődleges lehetősége, a PaprikaMolnár termékei között is főleg őrleményeket találunk. 500 g-os kiszerelésű, édes, prémium szegedi paprikánk például frissen őrölve érkezik a malomból, és aromatartó, piros tasakja is hozzájárul eltarthatóságához.
A paprikatartósítás azonban úgy is megvalósulhat, ha olajjal tesszük el a darált terméseket. Chilipaprika-krémünk olívaolajjal készül, extra erős, cayenne chilipaprikából. A termések egy magyar őstermelői gazdaságból származnak, és nyersen, szedés után darálják le őket.
A szegedi márkaterméksorhoz tartozó, fémdobozban forgalmazott, prémium magyar füstölt paprika esetében a füstölés természetesen már nem a tartósítás eszköze. A füstölgő bükkfahasábok inkább különleges aromát kölcsönöznek az őrleménynek.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.