Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Nyár végén a paprikatartósításról írtunk, ezúttal lássunk egy őszi ajánlatot: A csípős kukoricakenyér receptjét, amit a most lezajlott halloweeni ünnepekre gondolva is készíthetünk.
Mindenszentek, halottak napja, halloween…Mi a különbség?
Az angolszász kultúrához kötődő halloween az utóbbi években világszinten, így Magyarországon is egyre népszerűbbé vált. Kelta eredetű ünnepről beszélünk, melyet október 31. éjszakáján tartanak meg. Az ünnep neve etimológiailag a mai angol nyelv ’All Hallows Eveneing’ kifejezésével rokonítható, melynek jelentése ’Minden Szentek Estéje’. A november 1-ji Mindenszentek napját megelőző éjszakáról van tehát szó, mikor a babonák szerint a szellemek, sőt akár boszorkányok és démonok is szabadon járnak. Az előbbiek ismeretében talán nem véletlen, hogy a halloween szimbóluma egy vicsorgó töklámpás.
Bár az ünnep – látványos kellékei, hátborzongatóan szórakoztató háttere miatt – már hazánkban is állandó, a magyar kultúrához Mindenszentek kötődik szervesen. November 1-jén a katolikus hagyomány minden olyan szent emléke előtt tiszteleg, akik nem rendelkeznek saját sírhellyel. A november 2-i halottak napja pedig a személyes megemlékezések, a temetőlátogatások klasszikus ideje. A november eleji szegedi hagyományokat Bálint Sándor is feldolgozta.
A sütőtökön túl: Csípős kukoricakenyér
A halloweeni partik boszorkányujjakat, vért vagy éppen pókhálót idéző ijesztő(en kreatív) harapnivalói gyakran használják az őszi szezon fő alapanyagát, a sütőtököt. Ha az általános koncepciótól elrugaszkodunk, számos további lehetőséget fedezhetünk fel. Ilyen például az USA déli államaiban ismert csípős kukoricakenyér.
A sok variációban létező kenyér receptje búzaliszt és kukoricaliszt összekeverésével indul. A tésztát szódabikarbóna lazítja, egy kevés cukor és só ízesíti. Még szárazon érdemes belekeverni a fűszereket: Zsályát, kakukkfüvet és természetesen a csípősséget biztosító paprikát. A kenyér elkészítéséhez a PaprikaMolnár erős fűszerpaprika-pelyhe tökéletesen alkalmas.
A tészta nedvességtartalmáról tej és előre felvert tojások gondoskodnak. A kenyeret gyakran készítik felforrósított serpenyőben, 35-40 perc alatt meg is sül. A felszeletelése után láthatóvá váló színes fűszerek a gasztronómiai élmény mellett rendkívül dekoratívak is.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.