Mivel új könyvünk, A szögedi paprika megjelenése már csak napok kérdése, az alkalom tiszteletére most ismét a régi, paprikaillatú Szeged hangulatát idézzük. A Magyar Jövő című folyóirat 1949. június 30-i számában részletes leírást találunk egy paprikamalom működéséről.
A munka „vörös malma”
A Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk először Szeged utcai környezete felől közelít a kiszemelt paprikamalom felé:
„Paprikamalom több is van itt a Petőfi Sándor-sugárut végén. Amikor a sárga villamos, amelyikről leszálltunk, elhalad, a célbavett malom zümmögése ötven lépésről úgy fogad bennünket, mint más, lisztőrlő hodályokban. A malom előtt lovaskocsi ácsorog, lőcsre tekert istránggal, ami szintén ismerős malom körüli kép búzatermő vidéken. Ettől fogva azonban újat lát a szem. Téglapiros zsákokat, piros padlót, paprikaportól lepett, a munka ütemében rezgő gépeket, csattogó hajtószíjakat, téglapiros őrölt paprikával teli hombárokat s piros portól szines, erős munkában sürgölődő munkásokat. A munka itt a szó szoros értelmében >>erős.<< Ez a munka >>vörös malma,<< ahol a világhíres szegedi paprika készül.”
Pillantás a paprikamalom falain belülre
A Palánták érlelése alcím után Magyarország két nagy paprikatermesztő tájkörzete is szóba kerül:
„Szálingó paprikaporban, a kérdezgető részéről sürű köhécseléssel, torokigazitással, a felelgető paprikamolnár részéről, aki rendkívül rokonszenves, a mesterség minden izét-porcikáját ismerő szakember, nagy lelkesedéssel megindul a beszélgetés arról, hogyan is készül a magyarföldnek e jellegzetes terméke, amelyről Szegedet a világ másik felén is emlegetik.
– Szegedet és Kalocsát – állapítja meg tárgyilagosan a molnár – Ez a két igazi termőhelye a paprikának. Kalocsa paprikája édesebb, Szegedé az erősebb és ép idén küldötte szét a központi irányítás a többszáz mázsa édesebb kalocsai magot termelőinknek, hogy még jobb, ízesebb, élvezhetőbb legyen a szegedi paprika is.”
A cikk folytatását, melyben szó esik majd hasításról, őrlésről és külföldi szállítmányokról is, jövő hétre tervezzük!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szerkesztés alatt álló kötetünk, Molnár Anita munkája, A szögedi paprika címet viseli, és a fentiekhez hasonló történetek, információk tárháza kíván lenni. Megjelenése júliusban várható! Fejezetei a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum tevékenységét közvetítik: Információkat nyújtanak Szeged és a környék helytörténetéről, néprajzi örökségéről, a bennfentes szemszögéből mesélnek a termesztés és feldolgozás módszereiről, változásairól. A Múzeum anyagainak bővítéséhez továbbra is kérjük Olvasóink segítségét. A fűszerpaprikához kötődő régi fényképeket, iratokat vagy történeteket mindig szívesen fogadjuk!
Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:
[products category=”osszes-termek” limit=”3″ orderby=”rand”]
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.