A karácsony előtti időszakban, talán már az ünnepi ebédre készülve a paprikát valószínűleg nem a címben említett pikáns fogás részeként képzeljük el. Hiszen a menü sok helyen a klasszikus halászlevet vagy töltött káposztát tartalmazza, idegen finomságok szóba sem jöhetnek. A hagyományok megsértése nélkül azonban talán tálalhatnánk valami különlegeset, még az ünnepek előtt. Próbálkozzunk a mexikói chilis tésztával!
Ha négy személyre főzünk, a hozzávalók listája a következő:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 2 közepes méretű csirkemell
– 1-1 evőkanál őrölt kömény és chili paprika, 1 evőkanál só
– 8 kisebb, különböző színű étkezési paprika, megmosva és felszeletelve
– 4 db kockákra vágott zöld chili
– Egy csomag tészta, legjobb a szélesmetélt
– 2/3 bögrényi főzőtejszín
– 2/3 bögrényi tej
– 1 bögrényi cheddar sajt, reszelve
– 1/2 bögrényi mozzarella, szintén reszelve
Már a felsorolás is bizonyítja, hogy az igazi kihívás a mexikói chilis tészta alkotóelemeinek előkészítése. Ha a hús és a zöldségek szeletelésén, a sajt reszelésén és a pontos mennyiségek kimérésén szerencsésen túljutottunk, már csak az étel összeállítása van hátra. Összességében az étel elkészítése körülbelül 50 percet vesz igénybe.
Miután apró darabokra vágtuk a csirkemellet, hevítsünk olajat egy serpenyőben. A kömény, az őrölt paprika és a só fele azonnal kerüljön a hús mellé, majd kevergessük néhány percig. Ezután a felszeletelt étkezési paprikát helyezzük ugyanabba a serpenyőbe, ahol korábban a húst sütöttük meg. Főzzük pár percig, amíg meg nem puhul, majd adjuk hozzá a kockázott zöld chilit, később pedig a csirkehúst is.
A tészta készítése természetesen történhet párhuzamosan a többi hozzávaló előkészítésével. Egy nagy lábosba engedjünk vizet, majd ha már forr, sózzuk meg, és tegyük bele a tésztát is. 10-15 perc alatt megpuhul, az állapotát kóstolással ellenőrizhetjük.
A lecsöpögtetett tésztát öntsük a serpenyőbe a zöldségek és a csirke mellé. Ha rákerült a tej és a tejszín, főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor rögtön adjuk hozzá a sajtokat, hogy a mártás besűrűsödjön. Utoljára a fűszerek (kömény, paprika, só) megmaradt fele kerül az edénybe, és már tálalhatunk is.
Remélhetőleg ez a pikáns fogás színesíti egy kicsit a megszokott téli étrendet. Jó étvágyat kívánunk!
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.