Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül.
A paprikaszödés és az aktuális körülmények
Mik lehetnek a paprikatermésre befolyással bíró körülmények? A legkiszámíthatatlanabb és a legkegyetlenebb mindenképpen az időjárás. Tavasszal megtapasztalhattuk, hogy a Fagyosszentek nem csak paprikatermesztő elődeinknek, nekünk is gondot okozhatnak. A borzongató május és az intenzív esők nemcsak a Szegedi Borfesztivált akadályozták, hanem az ültetést is megnehezítették. Míg a termelőkkel együtt sárban, vízben „dagonyáztunk”, abban reménykedtünk, hogy legalább a nyár egyenletes meleget biztosít majd. Ez csak részben teljesült, hiszen a forró napok időszakait rendszeresen hidegfrontok szabdalták. Az őszi időjárás legalább jónak ígérkezik, minden újabb meleg nap a sikeres utóérleléshez járul hozzá.
A napfényen, esőn kívül természetesen a növény típusa is alakítja a szedés körülményeit. A determinált (nem folyamatos növekedésű, vagyis azonos érettségi fázisú termésekkel rendelkező) fajták esetében gépi szedés történik, viszonylag egyszerűbb a dolgunk. A féldeterminált fajták azonban jóval több munkát kívánnak.
Szedés, szárítás, bérszárítás
Ha a paprikák több „emeletben” érnek be, a terméseket csak kézzel lehet leszedni, hiszen a gép a növényt is tönkreteszi. A kézi szedés „derékszögű”, nehéz munka, ahol ügyelni kell rá, hogy – az őrlemény minősége érdekében – a termés ne törjön és kormos, félig érett darabok ne kerüljenek a kosárba. A folyamatos növekedésű fajták sokszor még októberben is adnak termést, bár a másod– és harmadszödés minősége nem éri el az elsőét.
A szedést követő utóérlelés során, mikor az a cél, hogy az őszi napfény minél hosszabban süsse a paprikákat, alakul ki a majdani fűszer szép, mélyvörös színe.
A feldolgozási folyamat paprikaszödés után következő lépése a szárítás, mely nálunk idén október 1-jén indul és várhatóan a hónap végéig tart. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően ismét vállalunk bérszárítást és -őrlést is. A szárítás díja 1.150 Ft/kg, az őrlésé 450 Ft/kg, a szárítás és az őrlés együtt pedig 1.550 Ft/kg, természetesen mindig a szárított termék súlyával kalkulálva.
Minden esetben bejelentkezés szükséges, a paprikamolnar@roszkenet.hu email-címen vagy a 06-30-371-8044-es telefonszámon elérhetőek vagyunk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.