Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak akciósan elérhető. A 10%-os kedvezmény érvényesítéséhez itt várjuk a regisztrációkat!
A III. Röszkei Rózsapaprika Nap
Szombaton kegyes volt hozzánk az időjárás, a III. Röszkei Rózsapaprika Nap az egyik leggyönyörűbb őszi napon zajlott. Közel 100 érdeklődő tisztelt meg bennünket és részünk volt néhány különleges találkozásban is. Egy Csehországból érkezett forgatócsoport például péntek délután a Múzeumról, szombaton a fűzésről és a Szögedi Paprikafesztiválról vett fel anyagot.
A résztvevők között köszönthettünk régi ismerősöket és voltak új vendégeink is. Nagyon örültünk a szegedi Nyugdíjas Vidám Házasok Egyesületének, akik – a nevükhöz méltóan – napsugaras hangulatot hoztak az amúgy is napsugaras délutánba.
Nem tétlenkedett a legfiatalabb generáció sem: Nyüzsgött a gyereksarok, zajlottak a kreatív, paprikás játékok és a kvízmegoldások is jól sikerültek.
A Paprika Múzeumban kétszer tartottunk tárlatvezetést és sétákat tettünk a paprikakertben is. Nem csoda, hogy ennyi program, látnivaló és a tradicionális paprikafeldolgozás után hamar megéheztünk. Szerencsére Margó és Gyöngyi jóvoltából bográcsos pásztortarhonya készült ebédre.
Aki frissen őrölt paprikát szertett volna beszerezni, megtehette: Az eseményen az új termékeinket is értékesítettük. Az őrlemények, olajok és fűszerkeverékek a webáruházunkban is elérhetők.
Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó
Míg a III. Röszkei Rózsapaprika Nap a röszkei paprikás identitást volt hivatott erősíteni, addig a Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó az egész tájkörzet közösségére hatott.
Az aranyló őszi szombat ugyanúgy megelőlegezte a sikert Szegeden, mint Röszkén. Több ezer ember látogatott el az eseményre, igazi fesztiválhangulat alakult ki.
Az élményszerű foglalkozások közül nagyon népszerű volt a paprikahorgászat, kicsik és nagyok egyaránt próbára tehették az ügyességüket. Ráadásul a paprikát a tudomány felől is megközelítették: A fűszerpaprika kutatók egész nap kísérleteket végeztek, különösen izgalmasak voltak az ételfestékek viselkedését bemutató tesztek. Ugyanez mondható el a települések főzőversenyeiről. A különböző bográcsokban készülő, paprikás lében rotyogó finomságok végigkóstolása maga volt a gasztronómiai kavalkád.
Sajnos a vasárnap hirtelen lehűléssel és sűrű fellegekkel érkezett. Az érdeklődők száma érthető módon megcsappant egy kicsit, de azért a legkitartóbbak még az utolsó napra is maradtak.
Összességében mindkét eseményt sikeresnek éreztük, remélhetőleg ezzel a látogatóink is így vannak. Jövőre folytatjuk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.