Az idei nyárból már több telt el, mint amennyi még hátravan, közeledik július vége. A paprikatermés tekintetében ilyenkor már próbálkozhatunk óvatos becslésekkel. A palánták május első felében történt kiültetése több mint két hónappal ezelőtt zajlott. Lássuk tehát a növények állapotát, még akkor is, ha úgy tűnik, az időjárás ellenünk dolgozik.
„Ess eső, ess!”
Ez az egyszerű gyermekmondóka idén nyáron megfogalmazza minden termelő alapvető kívánságát. Zab szaporodjék, búza bokrosodjék, fejlődjön és hozzon termést a napraforgó, a szója, a kukorica. És természetesen a paprika.
Rendkívül aszályos évünk van, a jelenség nem új, de annál fájdalmasabb. Általános problémát jelent hazánk teljes területén, de különösen a Dél-Alföld régióiban. Az éves csapadék mennyisége itt 500-550 ml között mozog, jelenleg még a 100 ml-t sem értük el. Molnár Albert, a PaprikaMolnár Kft. alapítója, emlékei szerint utoljára 1952-ben sújtotta hasonló mértékű szárazság az országot.
A folyamatos öntözés nem biztosított minden termőterületen, így a hozam magától értetődően csökkenni fog, továbbá a minőséggel is baj lehet. A terméseken már most is sok helyen megfigyelhetők a napégés nyomai.
A paprikatermés természetesen nem csak a csapadékmennyiség függvénye. A növekvő energiaárak miatt a szárítás költsége biztosan megsokszorozódik, így a végtermék értékesítési ára is nőni fog.
A paprikatermés fűszer formájában: Szegedi édes őrlemény
A paprikáról tudjuk, hogy érzékeny és igényes növény. Kártevők és betegségek fenyegetik, veszélyt jelent rá a tavaszi fagy, a nyári aszály. A termesztés körülményei idén talán nehezebbek és a paprikatermés is kisebb lesz, a szedés, az utóérlelés és az őrlés után azonban ismét eredeti szegedi fűszer születik.
A szegedi tájkörzetből származó édes őrleményünk hungarikumnak számító, eredetvédett termék. A legkisebb forgalomban lévő mennyiséget 100g-os, aromatartó tasakban forgalmazzuk. A 600 forintért beszerezhető csinos kis csomag kiváló eleme lehet egy Szegedet (vagy Magyarországot) prezentáló ajándékkosárnak. Jó választás otthonra is, a nyári töltött paprika vagy a családi ebédeken feltálalt bográcsos elkészítéséhez.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.