A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb hírekről és a majdani tervekről is beszámolhassunk.
Az első időszak
Az események alig férnek meg a Paprika Múzeum 2008. április 17-i megnyitása és a most aktuális évforduló között. Ahogy arra már több bejegyzésben is utaltunk, a gyűjtemény összeállítását egy hagyaték megvásárlása tette lehetővé. A szentmihályi malomtulajdonos Szánthó-család iratainak megvásárlása vezetett végül oda, hogy múzeumi megnyitót tarthattunk.
A kezdeti években mindent megtettünk annak érdekében, hogy speciális helyzetünket a legjobban használhassuk. Hiszen a tárlat mellett ott volt a PaprikaMolnár Kft. családi üzeme is.
A feldolgozás prezentálása mellett a növény termesztésének bemutatásáról sem feledkeztünk meg. Információkat osztottunk meg arról, hogyan ültetünk,
hogyan történik a nyári paprikaszüret
és hogy milyen látványos az őszi utóérlelés.
Már a kezdeti években is látogattak meg minket külföldi csoportok és volt részünk néhány izgalmas találkozásban is. Eljött például, hogy megtekintse a Paprika Múzeumot, Krencsey Marianne színésznő
és egy alkalommal Giannit, Borbás Marcsit és a Gasztroangyal stábját fogadhattuk.
Egy évforduló, ami fordulópont is volt: 2020.
Két éve, a 13 születésnapunkon rendhagyó beszámolóval jelentkeztünk. Egy olyan évre tekintettünk vissza, amikor a turizmus hagyományos formái, de még a szolgáltatások és az ipari szektor folyamatai is válságba kerültek. A koronavírus-járvány káros hatásai alól természetesen mi sem függetleníthettük magunkat, mégis igyekeztünk a legjobbat kihozni a helyzetből.
Saját (természetesen paprikás) maszkot alkottunk, és amikor visszatérhettek a csoportok, már abban fogadtuk őket.
Mivel mindenki az online megoldásokat kereste, mi is fejlesztettük a webshopunkat, ami immár megújult formában várja az érdeklődőket.
Molnárné Zsuzsa ötlete alapján egy kis bemutatókertet alakítottunk ki az üzem udvarán, ami fűszer-, haszon- és dísznövényeknek egyaránt helyet ad.
A közelmúlt eredménye a Röszkei Rózsapaprika Nap is, melyet már két alkalommal is megrendeztünk, az októberi napsütésben száradó paprikák között!
Az érdeklődők, látogatók most is folyamatosan érkeznek. Pont a múlt héten számoltunk be Kocsis Noémi műsorvezető-újságíró látogatásáról, aki belevette a Múzeumot a Bakancslista – Magyarország c. könyvébe és még egy podcast-et is készített velünk.
A legjobbat a végére hagytuk: 2021. végén megjelent Molnár Anita A szögedi paprika című könyve! A kötet részletes és élvezetes leírásokkal tiszteleg Szeged paprikás öröksége előtt, hogy a magyar fűszer legendája „ismét láthatóvá váljon”.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.