Vízkereszttől hamvazószerdáig a farsang, az állandó mulatozások, bálok idejét éljük. Míg az időszak kezdete (január 6.) pontosan meghatározható, a hamvazószerda mozgó ünnep, időpontja – azaz a húsvét előtti 40. nap – a húsvét függvényében változik.
A nagyjából hathetes időszak alatt elődeink alapvetően ünnepeltek. Az időzítés tökéletes volt, hiszen január és február hónapokban nem szólította őket a mezőgazdasági munka kötelessége, eljegyzések, lakodalmak, névnapok, mindenekelőtt pedig bőséges lakomák követezhettek. A farsang ideje alatt annyira népszerű jelmezek, álarcok pedig biztosították a védettséget, az igazi, gátlásoktól mentes ünneplés lehetőségét.
Ha a farsangi fogások kerülnek szóba, legtöbben azonnal a farsangi fánkra asszociálnak. Való igaz, a sütemény az ünnep legtermészetesebb velejárója, a szalagos fánkot az egész országban ismerik, csöröge vagy csőrege nevezetű rokona pedig főleg a Dél-Alföldön, Szeged környékén népszerű. Az édesség a múltban nem csupán desszertként funkcionált, mágikus erőt is tulajdonítottak neki. A Szerémségben például azért sütötték, hogy a szél ne vigye el a háztetőt, a természeti csapások ellen reméltek védelmet nyerni. A farsang azonban nem csak fánkból állt. Olyan jellegzetes főételek is színesítették mint például a farsangi sonkás kifli vagy a korhelyleves. Utóbbinak már a neve is árulkodó, kapcsolatba hozható az ünnep alatt szinte kötelező torkoskodással. A levesben zöldségek, fűszerek (chili és őrölt paprika együtt!) és tetszőleges húsfélék hatalmas mennyiségben parádéznak, a sonkás kifli elnevezés pedig leveles tésztában rejtőző, erős paprikás tölteléket takar. A gasztronómiai vonalat legközelebb folytatjuk, jövő héten receptekkel jelentkezünk!
A fűszerpaprika tehát az ünnepi asztal fogásainak elengedhetetlen kelléke. De vajon mi történik akkor, ha már a farsangi jelmezek között is dominál? A paprika farsangi és ördögi oldalának illusztrálására hadd mutassam be a lenti képet, ami ősszel – az utóérlelés idején – hozott el farsangi hangulatot a Röszkei Paprika Parkba.
A felvételt Molnár Anita készítette, 2013. októberében. A képen látható tanárnő és kisfiú a szegedi Hammido Alapfokú Művészeti Iskolából érkeztek, egy TÁMOP-pályázat keretében meglátogatták a Múzeumot és tájékozódtak a paprika feldolgozásáról. Paprikát fűztek, és a növényt később az iskolai órákon is felhasználták témaként, amikor festettek vagy rajzoltak.
Olyan önfeledt szórakozást kívánunk minden látogatónknak mint ami az Ő arcukon is tükröződik. Akár farsangkor, akár az utóérlelés ideje alatt érkeznek! 😉
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.