Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények. Október közepétől már friss paprikát adhatunk az érdeklődőknek!
Tavasszal paprikát ültettünk, már az új őrleménynél tartunk
Az idén a tavasz hozott újat: A május hűvös, esős volt, alig volt nap, amikor ne esett volna az eső a paprikaültetés idején, így több termelő többszöri nekifutásra tudta elültetni a palántákat. Így jó kéthetes késéssel indult a növény növekedése.
Azután június végén tapasztaltunk újat: több napon át reggelente hideg, ködös időre ébredtünk, aminek az eredménye – több termelő területén – az elszórt virágok, elmaradt terméskötés volt.
Az eső mennyisége az idén nyáron átlagos volt, jókor esett jó eső, majd az augusztusi forró időjárás érlelte a paprikát. Szeptember közepén kezdték a szedést a gazdák, pedig várhattak volna még 1-2 hetet, ugyanis az idejekorán leszedett paprikák narancsos színűek, világos pirosak.
A szedés ideje, minősége tulajdonképpen a gazda és feldolgozó közötti érdekellentét frontja: a feldolgozó, fűszer-gyártó azt szeretné, ha a gazda minél tovább a növényen, a bokron tartaná a termést, hogy az érés folyamata minél teljesebben végbemenjen még a növényen, mert így lesz piros az őrlemény. A gazda hamar szeretne szüretelni, amíg még nem fonnyad a paprika, s hogy a második szedés is beérjen. A gazda mindig azt érzi, hogy szorít az idő: fél Szent Mihálytól, a súlyvesztéstől, az esőtől, hogy nem megfelelő áron tudja eladni a paprikát, vagy hogy nem kap segítséget a szedésben, ami persze mind valós félelem.
Első szedésre a termés jelentős része lejött a növényekről, októberben valamivel kevesebb másod-szedés érkezik be, igaz, még tart a szüret.
Az évjárattal, minőséggel kapcsolatban eddig ezt láttuk: az idén ízletesebbek, illatosabbak a paprikák, mint tavaly, de általánosságban elmondható, hogy alacsonyabbak a piros festéktartalmak, ami részben az idő előtti szedésnek, részben az időjárásnak köszönhető. Reméljük, a szín tartóssága megfelelő lesz. Mindenesetre ne feledkezzünk meg arról, hogy az őrleményeket sötét, hűvös helyen (pl. a hűtőben, akinek nincs hűvös kamrája), jól zárható edényben tároljuk.
Új termékek és újdonságok
A fenti előzmények után kínáljuk tehát friss paprikánkat. Ezenkívül továbbra is gyártunk ételízesítőket és fűszerkeverékeket, sósat és sómenteset (ez koncentrátum: 1 kg koncentrátum elkeverhető maximum 2 kg sóval, ebből 3 kg sós ételízesítő lesz), és a tavalyi kínálathoz képest bevezettünk néhány új terméket. Ott van például a fűszerpaprikamag-olaj. Akár csemege, akár csípős, néhány csepp is elég belőle, hogy feldobjon egy levest, pörköltalapot vagy salátaöntetet. A pikáns ízek kedvelőinek a zöldfűszerekkel dúsított paprikás fűszersó keveréket is ajánljuk, és természetesen a füstölt paprikát, ami után már rengetegen érdeklődtek. Paprikát díszdobozban is árulunk, az édes és csípős őrlemény egy-egy archív fényképpel ékesített tárolóban jelenik meg.
Nemcsak az őrlemény tálalása, hanem kivitelezésének módja is újdonság az életünkben: Webshopot indítottunk! Az online felületen mindenki kedvére csemegézhet termékeinkből és informálódhat árainkról, legfrissebb híreinkről.
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.