Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A múltkor, tekintettel a tomboló nyárra, egy különleges édességet (csípősséget) ajánlottunk. A chilis fagyi receptje után egy hangulatos, közösségi ötletet hoztunk. Készüljön bográcsgulyás szabadtűzön! Bográcsgulyás. Nem pörkölt…

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A keleti ínyencség, a harissa bemutatása után most lássunk valami égetően hűsítőt: A chilis fagyi a különleges desszertek kedvelőinek ajánlott. Fagyi- és chilitörténet A nyári fagylaltozás valószínűleg…

A füstölt paprika és a grillszezon

A füstölt paprika és a grillszezon

Legutóbb a harissa, a pikáns fűszerpaszta ötletével igyekeztünk inspirációt adni a mindennapi konyhai feladatokhoz. Ezúttal egy hozzávalót mutatunk be, ami kevésbé csípős, de nem kevésbé egzotikus. Mivel a küszöbön áll a grillszezon, tervezzük meg már most a spanyol füstölt paprikával készült ínycsiklandozó pácokat! Paprika- és füstölt paprikatörténet Ahogy a paprika, úgy a füstölt paprika európai…

Paprikás, pikáns receptötletek. A sokoldalú harissa

Paprikás, pikáns receptötletek. A sokoldalú harissa

Régen volt már, hogy utoljára recepttel jelentkeztünk, még márciusban ajánlottuk a lencsés enchiladát. Ezúttal egy sokoldalú fűszerpasztát szeretnénk bemutatni, melynek elkészítése éppen olyan változatosan történhet, mint a felhasználása: Következzen a harissa! A harissa háttere Az arab világ gasztronómiájának rajongói valószínűleg ismerősként üdvözlik a pikáns paprikakrémet. A köztudatban azonban talán még nem eresztett gyökeret a harissa…

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A farsangi részeges tarjaszeletek után egy csípős, böjtös fogára esett a választásunk: Íme a lencsés enchilada! Csípős, böjtös…Biztos, hogy a kettő összeillik? De még mennyire! A Paprika…

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk! Farsang: A bőség ideje A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a…

A csípős ételek világnapja: Január 16.

A csípős ételek világnapja: Január 16.

Külön világnappal büszkélkedhet a radírgumi, a kutyakeksz és a párnacsata is. Az előbbi felsorolás után talán nem is hangzik olyan meredek állításnak, hogy a fűszeres és csípős ételek rajongói is kaptak egy ünnepi dátumot: Január 16-át. A fűszeres és csípős ételek gazdag múltja Bár a csípős ételek világnapjának – mint annyi más, mesterségesen létrehozott ünnepnapnak…

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Múlt vasárnap már négy gyertya égett az adventi koszorún, hamarosan itt a szenteste. Ebből az alkalomból felidézünk néhány szegedi népszokást és ajánlunk egy igazi szegedi receptet. Hiszen az ünnephez sok helyen olyan szorosan kötődik a pontyhalászlé, akárcsak a karácsonyfa! Egy régi szegedi szenteste A szenteste még nem karácsony. Az igazi ünnep előestéjéről (vigíliájáról) van szó,…

A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…

Egy csipet csili X. Ijesztően kreatív: Halloweeni csípős kukoricakenyér

Egy csipet csili X. Ijesztően kreatív: Halloweeni csípős kukoricakenyér

Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Nyár végén a paprikatartósításról írtunk, ezúttal lássunk egy őszi ajánlatot: A csípős kukoricakenyér receptjét, amit a most lezajlott halloweeni ünnepekre gondolva is készíthetünk. Mindenszentek, halottak napja, halloween…Mi a különbség? Az angolszász kultúrához kötődő halloween az utóbbi…

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…